Hlavní obsah

Švédská luteránská církev začne oddávat homosexuály

Uppsala

Švédští gayové a lesby mohou mít od listopadu svatbu v kostele. Místní luteránská církev se zavázala oddávat homosexuály již v dubnu, kdy švédský parlament schválil zákony, které umožňují osobám stejného pohlaví vstoupit do svazku manželského.

Článek

Podle Kristiny Grenholmové, vrchní teoložky švédské luteránské církve, jde o první případ, kdy se k něčemu podobnému rozhodla významnější církevní instituce. Církev své rozhodnutí ohlásila již v dubnu, kdy parlament schválil sňatky homosexuálů. Předtím měli stejně jako v Česku pouze možnost registrovaného partnerství.

Luteránská církev se ve Švédsku oddělila od státu v roce 2000, zůstává ale největší církevní institucí v zemi. Její představitelé již dříve uvedli, že církev je otevřena homosexuálním svazkům, přesto by raději zachovala výraz manželství pro heterosexuální páry.

Zákony, které umožňují osobám stejného pohlaví uzavírat manželství, vstoupily ve Švédsku v platnost 1. května 2009. Církev se rozhodla ke stejnému kroku i přes odpor některých kněží. Podle zástupců církve nemusí všichni kněží povinně oddávat páry stejného pohlaví, jednotlivé farnosti ale musí být schopné homosexuálům obřad zajistit, popřípadě si objednat kněze z jiné farnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám