Hlavní obsah

Romové z Česka žijí jako bezdomovci v ulicích Cardiffu

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Touha najít lepší zemi k životu a práci končí pro část českých Romů bídou. Do zahraničí většinou odjíždějí bez znalosti cizího jazyka a vzdělání. Práci proto teď v ekonomické krizi hledají těžko. Někteří končí na ulici, uvedla waleská charita Shelter Cymru.

Foto: Petr Janiš, Právo

Ilustrační foto

Článek

Organizace radící lidem při problémech s bydlením zaznamenala výskyt českých romských bezdomovců ve waleské metropoli Cardiff v posledních šesti týdnech. Spí na ulici na holé zemi, napsal deník South Wales Echo. Shrnul, že jako imigranti z východní Evropy nemají často nárok na jakoukoli sociální, finanční pomoc úřadů, včetně zajištění ubytování, protože v Británii neodpracovali nepřetržitě a legálně alespoň rok.

S novými bezprizorními výrazně stoupl počet cardiffských bezdomovců, zjistil průzkum tamní radnice. Lidí bez přístřeší dlouhodobě spících ve městě pod širým nebem spočetla na třicet dva - jedenáct z nich pochází ze zemí, které přistoupily do Evropské unie v roce 2004. Vedle Čechů jde třeba o slovenské Romy.

Shelter Cymru je označila za ekonomické imigranty doplácející na sliby agentur o dobré práci v cizině. Ta je ovšem zpravidla pouze krátkodobá, sezónní. „Ti lidé dostávají i nabídku na ubytování. Když přijdou o zaměstnání, agentura řekne: sbalte si věci a jděte,“ sdělil deníku za charitu James Radcliffe.

Propuštění jsou podle něj nezřídka záhy po padáku odvezení pozdě v noci na nejbližší železniční stanici ponechaní osudu. Bez peněz, znalosti angličtiny řeší pak problémy alkoholem a drogami. Často jedí jednou denně, chodí na snídani do charity.

Problémy i jinde

Špatnou situaci části českých Romů zaznamenala další britská města, například Glasgow, Londýn, Derby a Edinburgh. I tamní radnice shrnuly, že největší problém je v tom, že cizinci neodpracují na ostrovech povinný rok.

Chtějí-li města jejich situaci řešit, musejí sahat do rezerv, a to je pro ně dlouhodobě neúnosné. Nyní proto tlačí na změnu legislativy. Jednou z cest je uznat Romy ze všech států jako jednu menšinu. Kdyby se tak stalo, získaly by radnice peníze na jejich potřeby na základě už platící legislativy o rovnosti a minoritách.

Úředníci nicméně připouštějí, že imigranti ani často o pomoc, případnou integraci zájem nejeví. Neučí se jazyk, žijí v uzavřených komunitách, v přeplněných bytech. Není výjimkou, že ve třech pokojích je to dvacet lidí, napsal server Environmental Health News.

Podle nedávné studie západoskotské univerzity způsobují českým Romům problémy v Británii většinou pochybné agentury, jejichž služeb při hledání zaměstnání až v devadesáti pěti procentech využívají. Připomínají gangy. Své lidi posílají na dočasné práce, vyplácejí jim často mzdy pod hranicí zákonem daného platového dna, účtují předražené sumy za dopravu do práce a z práce nebo za bydlení.

Proto pak žije tolik Romů v jednom bytě, což s sebou přináší množství odpadků a hluku, shrnula studie. Doplnila, že romské děti jsou často kvůli finančnímu strádání podvyživené.

Tomáš na chodníku

O tom, jak je snadné se ocitnout na britské ulici, se ale vedle Romů přesvědčili i další Češi. Deník The Independent v článku Londýn: město pošlapaných snů popsal příběh Tomáše z Prahy. Do země přijel před šesti lety za prací, teď je bezdomovcem a s dalšími stovkami lidí z východní Evropy spí pod širým nebem na holé zemi. Na živobytí si vydělává hraním na foukací harmoniku. Také on beznaděj utápí v alkoholu.

Právě na Tomášově příběhu list přiblížil čtenářům situaci Východoevropanů, kteří přišli na ostrovy po rozšíření EU a jejichž sny ukončila ekonomická krize. Jen v Londýně teď tvoří až dvě pětiny bezdomovců, odhadla charita vydávající polévku zdarma.

Růst problémů českých občanů potvrdil Právu český diplomatický zdroj, který nechtěl být jmenován: „V Británii je obecně hodně lidí na chodnících. Jsou mezi nimi i Češi. Slyším o nich však jen od charitativních organizací. Nevím, kolik jich je přesně. Statistiky po rozšíření Unie nikdo nevede. Vzalo se to takhle: dveře jsou otevřené, přijďte. Kolik Čechů teď je, pracuje na ostrovech nevědí ani české úřady.“

Čeští Romové podle zdroje končí v Británii jako bezdomovci spíše výjimečně. Mají velké rodiny a vzájemně se podporují. „Navštěvuji je pravidelně a o jejich situaci už něco vím. Někteří by jeli i zpět domů. Vedle finanční tísně je ovšem trápí i to, že nemají často v pořádku papíry. Možná je ztratili, možná jim vypršely.“

Ministerstvo by pomohlo

Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) Právu sdělilo, že o žádných českých bezdomovcích v Británii neví. „Nikdo z nich nás nekontaktoval. Proto nedokážeme potvrdit, zda-li skutečně na ulici žijí, nebo případně kde jsou,“ řekl Právu Jiří Beneš z tiskového odboru MZV.

Podle něj resort dokáže našincům v podobné situaci pomoci. Buď jim zprostředkuje kontakt s rodinou a ta jim pošle peníze na cestu do ČR, nebo jim v krajním případě na ni půjčí. „To je spíše výjimečné. Počet podobných případů stále klesá,“ uvedl Beneš.

Dodal, že velvyslanectví je schopné rychle vystavit také chybějící doklad. Před tím ověří u české policie totožnost dotyčného. „Doklad musí po návratu do Česka odevzdat,“ sdělil Beneš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám