Hlavní obsah

Obama se vzdal plánů na rozmístění štítu v Polsku a ČR, píše polský deník

– Varšava

Polský list Gazeta Wyborcza ve svém pátečním vydání napsal s odvoláním na zdroje z Washingtonu, že se administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy vzdala plánu na rozmístění prvků protiraketové obrany ve Střední Evropě. Měl ji tvořit radar v Brdech a sila s deseti antiraketami v Polsku. O postupném odklonu od plánu už dříve informovaly Novinky.

Článek

"Už několik týdnů vláda testuje reakci Kongresu na odstoupení od plánů na instalaci protiraketového štítu v Polsku a v České republice," píše Gazeta Wyborcza, jež cituje nejmenované zdroje v Kongresu USA. Podle deníku si Obamova vláda nyní přeje instalovat antirakety spíš než v Polsku na lodích a na základnách v Izraeli a v Turecku nebo na Balkáně.

"Signály vyslané generály Pentagonu jsou absolutně jasné - americká vláda v případě protiraketové obrany hledá jiné řešení, než by byly základny v Polsku a v České republice," cituje list lobbyistu Rikiho Ellisona, jenž je zastáncem štítu.

Mluvčího amerického ministerstva zahraničí Philip Crowley se proti tvrzení polského tisku ohradil.  Zpráva podle něj není správná.

Při tiskové konferenci expertů na obranu, která se konala před týdnem, "se generálové ani jednou nezmínili o plánech týkajících se Polska a České republiky", zdůraznil Ellison. Před konferencí už jeden z dodavatelů, výrobce nosiče GBI firma Boeing, uvedla, že vyvíjí mobilní variantu štítu, která by nevyžadovala výstavbu sil v Polsku.

Do 24 hodin by ji bylo možné letecky přepravit na jakoukoli základnu NATO. Konkurenční výrobce Raytheon zase připravuje pozemní verzi svého námořního ozkoušeného systému Aegis.[celá zpráva]

Podle americké generality by se však radar v Brdech dal dobře využít i pro navádění mobilních verzí antiraket, radar typu XBR přitom může sloužit i jako přehledový. Takže v Polsku velmi pravděpodobně sila nebudou, zatímco radar v Česku by ještě "šance" měl.

Před téměř dvěma týdny se Obama v projevu před veterány zahraničních válek tvrdě pustil do nákladných projektů protiraketové obrany, u nichž není ani stanoven přesně cíl a jejichž cena v průběhu vývoje několikanásobně vzrostla - a přitom stále nejsou dovedeny do operačního statutu. To je přesně případ protiraketového štítu, i když jej Obama přímo nejmenoval.[celá zpráva]

V roce 2008 Varšava a Washington dospěly k dohodě, že do roku 2013 bude v Polsku rozmístěno 10 antiraket proti balistickým střelám dlouhého doletu, jež budou naváděny radarem XBR v České republice. Proti tomuto projektu globální obrany vždy tvrdě vystupovalo Rusko.

Obamova vláda se zavázala, že znovu posoudí projekt protiraketového štítu, s nímž přišel předchozí prezident George Bush, aby čelil hrozbám ze strany Íránu. Moskva plán na vybudování štítu ve středu Evropy vnímá jako útok na vlastní bezpečnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám