Hlavní obsah

Obamova návštěva v Moskvě se dostala do ruských anekdot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Přinejmenším jedna věc se americkému prezidentovi Baracku Obamovi v Moskvě tento týden povedla: zanechat otisk v politických vtipech, kterými si Rusové kolikrát řeknou více a lapidárněji, než se lze doslechnout ze státní televize.

Foto: Reuters

Baracka Obamu vítá v Kremlu ruský prezident Dmitrij Medvěděv se svou ženou Světlanou

Článek

"Obamovi ukázali v Kremlu carský zvon, který nezvoní, carské dělo, které nestřílí, a cara, který nevládne," praví jedna z narážek na poměry. Většina Rusů si totiž myslí, že skutečnou moc nemá prezident Dmitrij Medveděv, ale jeho předchůdce Vladimir Putin, který je nyní premiérem.

Spekuluje se i o tom, kdy Putin v Kremlu Medveděva zase vystřídá: "To je slavnostní sál, tady mívám zasedání, a to je má pracovna," ukazuje Medveděv Obamovi. Ten si však všimne tabulky "Putin" na dveřích. "Ááále...," upadá do rozpaků Medveděv, "to nemělo smysl sundat na chvíli."

Sám Obama se v Moskvě jednou spletl a otituloval Putina jako prezidenta, ale vzápětí se sám opravil. Obé podle komentátorů svědčí o tom, že americký prezident se v ruských poměrech už vyzná.

Historie vtipů o ruských vládcích sahá daleko

O posledním carovi Mikuláši II. se tradovalo, jak svérázně vyhověl prosebnici o "trochu méně" hanlivé příjmení - a z paní Šestiprdelníkové byla rázem Pětiprdelníková.

Gejzír vtípků vytryskl s nastolením sovětského režimu. Třeba o babičce, která poprvé v životě v zoo vidí velblouda a křičí: "Panebože, lidi koukejte, co ti bolševici provedli tomu koni!"

Na rudý teror se odpovídalo černým humorem: Rus dostal jako byt prázdný pokoj, jen ze zdi trčí jedna skoba a na podlaze leží portréty Lenina a Trockého, a tak přemítá: "Koho pověsit a koho postavit ke zdi?"

Lenina vystřídal Stalin a i žerty přitvrdily. "Jaká byla Majakovského poslední slova? 'Soudruzi, nestřílejte!'" vyprávělo se o básníkově sebevraždě. Anebo se učitel ptal žáků na rodiče. "Má matka je Rusko a otec Stalin," odpovídá premiant. "Výborně," chválí učitel, "a kým chceš být, až vyrosteš?" "Sirotkem!"

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám