Hlavní obsah

Neonacista se sám udal a dostal šest let vězení

– BERLÍN
Právo, Vladimír Plesník (Berlín)

Někdejšího německého levicového radikála Horsta Mahlera (73), z něhož se později stal neonacista, poslal zemský soud v Mnichově na šest let do vězení za to, že holokaust označil za „nejnebezpečnější a nejopakovanější lež v dějinách“.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Radikál Horst Mahler sám upozornil soud, že holokaust veřejně označuje za lež.

Článek

Dopustil se ho mimo jiné tím, že poštou rozesílal nosiče CD a knihu od odsouzeného popírače holocaustu Germera Rudolfa.

"Očekávám – a počítám s tím –, že mě za moje snahy postaví před soud a odsoudí,“ napsal Mahler na lístek přikládaný do balíků. Upozornil, že adresáty zřejmě zavolají, aby v případu svědčili. Jednu ze zásilek adresoval v listopadu 2007 přímo justici.

Soud označil za jedinou polehčující okolnost jeho vysoký věk. Jeho závěrečná řeč trvala přes tři hodiny a několikrát v ní označil holokaust za „výmysl těch, kteří chtějí dominovat světu“. Zastal se nejznámějšího popírače holocaustu biskupa Richarda Williamsona, který už však za své výroky požádal o odpuštění.

"Zlost lidí je na bodu varu. Dávejte si pozor, abyste se nepřepočítali,“ hrozil v soudní síni.

Od ultralevice k ultrapravici

Mahler jako člen ultralevicové teroristické Frakce rudé armády (RAF) používal zbraně, kradl a organizoval únosy politiků. Jako člen ultrapravicové Národnědemokratické strany Německa (NPD) označil německou ústavu za "provizórium ke znovuobnovení německé Říše“ a zastupoval NPD před Spolkovým ústavním soudem, když se ji berlínská vláda snažila neúspěšně zakázat.

Později vyčetl NPD, že se přizpůsobila parlamentarismu a že je odsouzená k zániku. Odešel z ní, aby v listopadu 2003 založil vlastní svaz, do něhož vstoupilo několik popíračů holokaustu. Úřady svaz loni zakázaly jako protiústavní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám