Hlavní obsah

Podle Merkelové je třeba zapojit Rusko do štítu

– BERLÍN
Právo, ČTK, BBC, znk,

Rusko by mělo být zapojeno do systému protiraketové obrany, napomohlo by to zlepšení vztahů mezi Moskvou a Washingtonem. V úterý to v rozhovoru před inaugurací 44. prezidenta USA Baracka Obamy pro televizi ARD řekla německá kancléřka Angela Merkelová.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Sblížení mezi oběma velmocemi bude snadnější, jestliže „Rusko bude zapojeno do (...) raketového deštníku. Já to pokládám za potřebné, to budu také zdůrazňovat,“ prohlásila Merkelová.

Washington loni na podzim Moskvě nabídl spolupráci v systému protiraketové obrany, do kterého má patřit i Česko a Polsko. Obama současný projekt podpořil, ale řekl, že v jeho prospěch nelze ubírat prostředky na jiné priority, dokud nebude prokázána jeho efektivnost.

Šéfka německé vlády rovněž vyslovila přání, aby Obama se svým ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem hovořil o možnostech dalšího odzbrojování. Uvítala i Obamovo oznámení, že povede rozhovory s Íránem o jeho jaderném programu. „Každopádně věřím, že by se to mělo zkusit,“ podotkla.

Merkelová očekává vzájemné naslouchání

Německá kancléřka očekává, že spolupráce s novou administrativou bude založena na vzájemném naslouchání a že Washington bude svá rozhodnutí činit s vědomím, že jedna země nemůže problémy světa řešit sama.

Britský premiér Gordon Brown v úterý zdůraznil, že bude těsně spolupracovat s novou administrativou v otázkách ekonomie a životního prostředí. Dodal, že on a Obama sdílejí mnoho hodnot a náhledů na mezinárodní problémy.

Odcházející americký prezident George Bush dodržel zažitý rituál a svému nástupci nechal v Oválné pracovně Bílého domu vzkaz. Detaily toho, co v něm Obamovi vzkazuje, Bílý dům podle agentury AP nezveřejnil.

Bushova tisková mluvčí Dana Perinová nicméně prozradila, že ve vzkazu Bush píše něco podobného, co řekl loni v listopadu v den, kdy Obama vyhrál volby. Tenkrát mu popřál vše nejlepší a řekl mu, ať si nejvyšší funkci ve Spojených státech užije.

Reklama

Výběr článků

Načítám