Hlavní obsah

Indonéská policie zatkla 9 podezřelých z útoku na hotel Marriott

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA

Devět podezřelých z nedávného pumového útoku na hotel Marriott zatkla v uplynulých dnech indonéská policie. Desátý komplic, údajný sebevražedný útočník, byl identifikován jako 28letý Asmatr latin Sani ze Západní Sumatry podle jeho hlavy nalezené na místě výbuchu. Oznámil to v neděli šéf policie generál Dai Bachtiar.

Foto: archiv Miss Junior

Miss Internet 2012 Vendula Balgová v modelu Pavla Berkyho. Foto pro Miss Junior Jakub David.

Článek

Zatčení bylo oznámeno v den, kdy Indonésie slaví za mimořádných bezpečnostních opatření výročí vyhlášení nezávislosti. Pohotovost má 230 000 policistů a tisíce vojáků. Bachtiar odmítl poskytnout další informace o zatčení i potvrdit, zda jsou podezřelí členy teroristické organizace Jemaah Islamiyah.

Útok zorganizoval Hambali

Ze zosnování atentátu proti hotelu Marriott, při němž zahynulo 12 osob a 120 bylo zraněno, je podezřelý indonéský terorista Hambali, který byl tento týden zatčen v Thajsku a předán Spojeným státům. Hambali byl spoluzakladatelem a operativním vůdcem východoasijské teroristické organizace Jemaah Islamiyah, která má napojení na síť al-Kajdá.

Jeho manželka, zatčená spolu s ním, byla předána do rodné Malajsie, oznámily v neděli malajsijské bezpečnostní složky. Ty si od jejího výslechu slibují získání více informací o činnosti jejího manžela a o jeho spolupracovnících.

Teroristé míří na říjnový summit

Malajsijský ministr obrany Najib Tun Razak ale varoval, že Hambaliho zatčením není problém terorismu vyřešen. Nevyloučil, že v oblasti mohou být ještě další teroristické buňky.

Podobně se dnes v Austrálii vyslovil i náměstek ministra zahraničí USA Richard Armitage. Ten v televizním rozhovoru řekl, že si není jist, že Hambaliho zatčením byla odstraněna hrozba teroristického útoku na účastníky říjnového summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří v Thajsku. Mezi účastníky bude i americký prezident George Bush.

Thajský premiér Tchaksin Šinavatra v sobotu řekl, že Hambali možná v Thajsku připravoval atentát na účastníky schůzky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám