Hlavní obsah

Bagdád vyhrožuje sebevražedným terorem mimo území Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Pokud USA udeří na Bagdád, rozpoutá se vlna sebevražedných atentátů proti americkým cílům mimo území Iráku. Prohlásil to irácký viceprezident Táhá Jasín Ramadán v rozhovoru pro pondělní vydání německého týdeníku Der Spiegel, z něhož v předstihu cituje agentura AFP. Saddám Husajn zároveň oznámil, že jeho muži jsou schopni zabít i milión Američanů.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační fotografie

Článek

"Mučedníci, vykonavatelé sebevražedných atentátů, jsou našimi novými zbraněmi a nebudou zasahovat jenom v Iráku. Arabské národy pomohou iráckému lidu v jeho boji za nezávislost a svobodu. Bude to požár v celém regionu," předpověděl Ramadán. "Tato část světa se pro Američany stane záplavou odporu a nebezpečí," varoval.

Poukázal přitom na to, že takovéto útoky lze očekávat zejména tam, kde mají USA své vojáky, tedy v Saúdské Arábii a v Kuvajtu.

Saddám: Pobijeme milión Američanů

Irácký prezident Saddám Husajn prohlásil, že jeho armáda je schopna zabít "i milion amerických vojáků" v případě jejich leteckého výsadku u bran Bagdádu.

"Nepřítel neprovede výsadek na předměstí Bagdádu, protože by to byla jeho smrt. I když pošle milión vojáků, naši lidé je zabijí," prohlásil Saddám na setkání s vojenskými veliteli. "Útok by měl být zahájen v odlehlejších lokalitách, jak o tom začíná psát nepřátelský tisk. Oznamuje, že vojska by se mohla vysadit v okolí Ramádi (asi 100 kilometrů západně od Bagdádu) a že mají dostatek sil, aby toto město obsadila. I tam mu připravíme divadlo," poznamenal irácký vůdce.

Powell prý předloží důkazy

Ministr zahraničí USA Colin Powell použije příští týden v Radě bezpečnosti OSN proti Iráku usvědčující magnetofonové nahrávky získané tajnými službami. Podle zpravodajů jsou to velmi průkazné důkazy toho, že Irák zbrojním inspektorům OSN opakovaně lhal o svých zbraních hromadného ničení. V pátek to napsal časopis Newsweek.

Podle pracovníků tajných služeb je rozhodnutí nechat Powella zveřejnit záznamy mimořádné, ale průkaznost materiálu prý převýší potenciální nebezpečí spojené se zveřejněním. "Držte si klobouk, máme to," citoval časopis jednoho z agentů. Nejmenovaní američtí představitelé ale záznamy za rozhodující důkaz proti Iráku nepovažují. Někteří připustili, že Powell ve středu zveřejní určité nahrávky, ale konečné rozhodnutí o tom, jaký materiál vlastně radě předloží, ještě nepadlo.

Podle Newsweeku Národní agentura pro bezpečnost monitoruje rozhovory iráckých představitelů od listopadové obnovy zbrojních inspekcí. Konverzace z pásek naznačuje, že Iráčané před inspektory zbraně skrývají. Jsou slyšet věty: Odvezte to; Nehlašte jim to; Věříš tomu, že si toho nevšimli? citoval Newsweek z nahrávek. Další americký představitel sdělil, že to dokazuje snad jen to, že Irák soustavně podvádí.

Pochybnosti o tom, zda je to dost na odstartování války, ale přetrvávají. Irák projevil zájem vyslat na středeční jednání rady vysokého představitele vlády. Kromě Powella má být přítomno 11 ministrů zahraničí a jeden náměstek. Powell bude moci hovořit neomezeně dlouho, ostatní jen deset minut.

Irák chce být u toho

Irák požádal, aby se mohl "na vysoké úrovni" zúčastnit schůze Rady bezpečnosti , na níž má Powell předložit důkazy o iráckých zbraních.  Iráckou žádost tlumočil zástupce Sýrie.

Irák by měl ve středu zastupovat místopředseda vlády Tárik Azíz. OSN zatím iráckou žádost neodmítla. Také další členové rady se rozhodli na Powellovo vystoupení vyslat ministry zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám