Hlavní obsah

Liga arabských států schválila sankce proti Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministři zahraničí Ligy arabských států (LAS) v neděli v Káhiře schválili protisyrské sankce, které mají zastavit represe Damašku proti civilistům. Katarský ministr zahraničí Hamad bin Džasím bin Džabr Sání na tiskové konferenci oznámil, že sankce podpořilo 19 z 22 států ligy.

Foto: Reuters

Protesty v Sýrii pokračují

Článek

Návrh plánu sankcí v sobotu vypracovali ministři hospodářství a financí LAS. Jeho součástí je zákaz veškerých obchodních a finančních kontaktů se syrskou vládou, zmrazení syrských aktiv v arabských bankách, přerušení leteckého spojení s Damaškem a zákaz cestování syrských politiků do arabských států. Zastaveny mají být také veškeré rozvojové projekty, které v Sýrii arabské země financují.

Plánované sankce narazily už v minulých dnech na výhrady Iráku a Libanonu, tedy států, které se Sýrií bezprostředně sousedí. Vlády těchto zemí se obávaly, že omezení obchodu by poškodilo jejich vlastní hospodářství a navíc by zkomplikovalo život tisícům Iráčanů a Libanonců, kteří v Sýrii žijí a pracují.

Sýrie odmítla pozorovatele

Sankce začala LAS připravovat poté, co v pátek Sýrie nereagovala na její žádost o přijetí arabských vojenských a civilních pozorovatelů. Ti měli v zemi monitorovat, jak Damašek realizuje plán ukončení vlny násilností, která od jara připravila o život kolem 3500 lidí.

Členy výboru ministrů zahraničních věcí LAS jsou Katar, Egypt, Súdán, Alžírsko, Omán a Saúdská Arábie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám