Hlavní obsah

V Rumunsku se hádají o přesun ambasády do Jeruzalému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť/Washington

Rumunský prezident Klaus Iohannis odmítl nedělní prohlášení premiérky své země Vioriky Dancilové, že Rumunsko přesune své velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Informovala o tom izraelská média. Iohannis zároveň kritizoval premiérku za neznalost zahraniční politiky, podle něj přísluší konečné rozhodnutí o přesunu ambasády prezidentovi. Ten se v minulosti vyjádřit proti takovému kroku.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Prezidenti USA a Rumunska Donald Trump a Klaus Iohannis

Článek

Dancilová v neděli v USA na konferenci Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti (AIPAC) prohlásila, že Rumunsko přesune svou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma. „Já, jako premiérka Rumunska, a vláda, kterou vedu, přesuneme naši ambasádu do Jeruzaléma, hlavního města státu Izrael,” uvedla Dancilová, která si tak vysloužila pochvalu od izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. „Děkuji mé přítelkyni, rumunské premiérce, za její plán přesunout ambasádu,” citovala Netanjahua izraelská média.

Krátce poté ale přišlo vyjádření rumunského prezidenta. „Premiérka prokázala úplnou neznalost, co se týče zahraničních záležitostí,” uvedl Iohannis podle deníku The Times of Israel a deníku Haarec s tím, že konečné rozhodnutí přísluší jemu jako prezidentovi.

Ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma přesunuly pouze USA a Guatemala. Tento krok kritizovala řada zemí a už zveřejnění plánu Donalda Trumpa o přesunu vyvolalo v prosinci 2017 protesty v muslimských zemích. Palestina poté začala bojkotovat USA jako zprostředkovatele mírových jednání s Izraelem, která jsou už několik let zamrzlá. Podle OSN i EU má být status Jeruzalém předmětem jednání v rámci řešení izraelskou-palestinského konfliktu. Izrael za šestidenní války v roce 1967 obsadil východní část Jeruzaléma za války v roce 1967 a v roce 1980 prohlásil v rozporu s rezolucemi RB OSN celý Jeruzalém za "nedělitelné hlavní město". Palestinci ale chtějí mít ve východní části Jeruzaléma hlavní město svého budoucího státu.

Záměr přesunout ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma oznámil v neděli na stejné konferenci v USA i honduraský prezident Juan Orlando Hernández, který to podmínil otevřením izraelského velvyslanectví v Hondurasu.

O přesun ambasády do Jeruzaléma dlouhodobě usiluje i český prezident Miloš Zeman. V případě České republiky ale v této otázce rozhoduje vláda a premiér Andrej Babiš nedávno zopakoval, že přesun není na pořadu dne.

Trump má uznat svrchovanost Izraele nad Golanskými výšinami 

Americký prezident Donald Trump má v pondělí podepsat dekret, v němž uzná svrchovanost Izraele nad Golanskými výšinami. Tuto strategicky významnou oblast na jihozápadě Sýrie židovský stát obsadil také za šestidenní války v roce 1967 a v roce 1981 ji v rozporu s rezolucí OSN anektoval.

Podle některých načasoval Trump uznání Golan právě tak, aby dva týdny před izraelskými volbami podpořil izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, které v pondělí přijme  svého spojence Netanjahua. S ním má jednat také o Íránu, který USA i Izrael označují za největší hrozbu pro region.

Trump plán uznat  okupaci Golanských výšin oznámil ve čtvrtek a tvrdě proti němu protestovaly Sýrie i Rusko.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám