Hlavní obsah

Izrael je výlučně židovský stát. Tamější parlament přijal kontroverzní zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv

Po hodiny trvající diskusi přijal ve čtvrtek izraelský parlament kontroverzní zákon, který definuje zemi jako výlučně židovský stát, napsala agentura DPA. Pro zákon hlasovalo v noci na čtvrtek ve 120členném parlamentu 62 poslanců, proti jich bylo 55 a dva se zdrželi hlasování.

Foto: Ronen Zvulun, ČTK/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Nový zákon definuje Izrael jako historickou vlast židovského lidu, „který v něm má výlučné právo na sebeurčení”. Arabština už nebude podle nové normy oficiálním jazykem, ale bude jím pouze hebrejština. Zákon stanovuje za hlavní město Jeruzalém a označuje zakládání židovských osad za národní zájem.

Premiér Benjamin Netanjahu mluvil v souvislosti s přijetím zákona o klíčovém momentu v dějinách sionismu v Izraeli.

Poslanci arabské menšiny reagovali hlasitými protesty a jako symbolické gesto zákon roztrhali. Poslanec Ahmed Tibi nazval normu „rasistickým zákonem, který znamená smrt demokracie v Izraeli“.

Občané druhé kategorie

Rasistické tendence zákona kritizoval minulý týden velvyslanec EU Emanuele Giaufret. Arabská menšina, která tvoří 20 procent z devíti miliónů obyvatel Izraele, má sice podle zákona stejná práva jako židovské obyvatelstvo, ale už dlouho si stěžuje na pozici druhořadých občanů, kterým se dostává horších služeb v oblasti vzdělávání, zdravotnictví a bydlení.

Kritika na adresu zákona se ozývala i v samotném Izraeli. Generální prokurátor varoval před mezinárodními důsledky přijetí zákona v původní podobě. Před diskriminací spojenou s novým zákonem varoval také izraelský prezident Reuven Rivlin.

Ačkoliv některé sporné pasáže byly na poslední chvíli vypuštěny, podle kritiků se stejně prohloubí odcizení arabské menšiny.

Stát Izrael je v zákoně definován jako „židovský a demokratický”. Netanjahu normu obhajoval slovy: „Budeme nadále zajišťovat dodržování lidských práv v Izraeli, ale většina má také svá práva a většina rozhoduje.“

Reklama

Výběr článků

Načítám