Hlavní obsah

Islámský stát v Mosulu popravil na 250 žen, které odmítly sexuální otroctví

– Mosul

Džihádisté Islámského státu v Mosulu na severu Iráku popravili už nejméně 250 žen, které se odmítly stát sexuálními otrokyněmi teroristů. Zajaté ženy a dívky byly nuceny uzavírat takzvaná dočasná manželství, čímž islámští fanatici míní prostituci z donucení. Podle serveru International Business Times o tom informoval Saíd Mumuzíni z Kurdské demokratické strany. Právě Kurdové s džihádisty na syrské frontě bojují.

Foto: Reuters

Bojovník Islámského státu s vlajkou v Mosulu

Článek

Ženy, které se podvolí, si navíc nemohou vybírat své ženichy, a pokud nejsou svým novým mužům po vůli, kdykoliv si zamanou, mohou být popraveny i za to. Samozřejmostí je úplné zahalování, včetně rukavic, jakožto i zákaz vycházení z domu bez mužského doprovodu.

Brutální násilí na ženách se stalo v Islámském státu zcela běžnou praktikou. V říjnu loňského roku například džihádisté v regionu Sindžár na severu Iráku unesli na 500 jezídských dívek a žen, připomněl deník The Daily Mail. Několik desítek zajatkyň už podle kurdských bojovníků spáchalo sebevraždu.

Šária místo matematiky, džihád místo fyziky

Popravovány nejsou jen neposlušné sexuální otrokyně, ale také učitelé, kteří odmítají kázat ideologii Islámského státu. Zcela zrušena byla výuka předmětů, jako je matematika, chemie či fyzika. Nahradily je lekce džihádu a dějin Islámského státu.

„Stěžejní předměty byly nahrazeny extremistickými bloky zvanými šaría a džihád, jejichž účelem je naočkovat studenty a získat je pro podporu domnělého chalífátu,“ potvrdil serveru International Business Times jeden nejmenovaný učitel.

Džihádisté podle něj ve školách podnikají razie a jen v provincii Ninive už odvlekli neznámo kam desítky učitelů.

Osvobození? Nejdřív příští rok 

Obyvatelé dříve téměř dvoumiliónového Mosulu žijí pod krutovládou fanatiků už téměř dva roky; prapory Islámského státu nad městem zavlály 10. června 2014. A vyhlídky nejsou nikterak optimistické.

Irácká armáda už sice spřádá plány na osvobození provincie Ninive, strategické město Mosul ale nejspíš nepřijde na řadu dříve než příští rok.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

„Očekávám, že do konce roku vytvoříme takové podmínky, aby Mosul padl,“ slíbil v rozhovoru pro televizi CBS americký prezident Barack Obama. Spojené státy iráckou armádu podporují a v pondělí slíbily, že pošlou další vojáky, techniku i peníze. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám