Hlavní obsah

K atentátu v Ankaře se přihlásili Sokoli osvobození Kurdistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Ke středečnímu sebevražednému útoku na vojenskou kolonu v Ankaře, při němž zahynulo 28 lidí, se v pátek na internetu přihlásila skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK). Ta je odnoží Strany kurdských pracujících (PKK).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Atentát v centru Ankary zabil 28 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Sokoli osvobození Kurdistánu tak učinili v prohlášení na své internetové stránce. Uvedli, že útok byl odvetou za turecké operace na jihovýchodě země, kde působí zakázaná PKK.

„Dne 17. února v 18:30 (místního času) spáchal v ulicích Ankary sebevražedný bojovník útok proti konvoji vojáků fašistické Turecké republiky," citovala agentura AFP z prohlášení.

V textu se rovněž uvádí, že jde o pomstu za zabití nevinných lidí při vojenské operaci v městě Cizre, obývaném převážně Kurdy. Skupina zároveň zveřejnila fotografii pachatele útoku. Údajně jde o muže jménem Zinar Raperin, který se narodil v roce 1989 ve městě Van na východě země.

PKK sama tvrdí, že s atentátem nemá nic společného. Sokoli se od této strany v minulosti odtrhli. Už řadu let podnikají pumové útoky namířené proti tureckým ozbrojeným složkám. Zaútočili mimo jiné v Ankaře a jejich bomby explodovaly i v dalších velkých tureckých městech, včetně Istanbulu.

Foto: ČTK/AP

Hasiči u autobusu, který v Ankaře zachvátil požár po útoku sebevražedného atentátníka

Turecké úřady z útoku obvinili Kurdy, podle nich jej spáchali společně PKK a syrské kurdské milice YPG. Atentátníkem byl podle nich Syřan z YPG Salih Neccar. [celá zpráva]

Salíhova rodina ale popřela, že by člen její rodiny podnikl atentát, uvedl kurdský web Rudaw. Prý nikdo takový neexistuje. Je možné, že šlo o fiktivní jméno, které útočník použil.

Turecké úřady v souvislosti s pátráním po pachatelích zadržely v pátek další tři podezřelé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila atentát v AnkařeVideo: Reuters

Turecké úřady se ale domnívají, že Sokoli jsou jenom zástěrkou pro případ, kdy sama PKK spáchá útok, při němž umírají civilisté, a který tak vyvolá rozhořčení obyvatel.

PKK tvrdí, že skupinu TAK tvoří její bývalí členové, kteří nesouhlasí s jejími snahami o mírový proces. Ten byl loni přerušen právě poté, co turecká armáda zahájila bojové operace na východě země.

Ve středu večer se stala v centru Ankary terčem sebevražedného atentátu kolona vojenských autobusů. Spáchán byl poblíž sídla vlády a premiéra nedaleko velitelství armády. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám