Hlavní obsah

Írán vyslal dron nad americkou vojenskou loď. Nenormální, zní z armády USA

Teherán
Aktualizováno

Írán vyslal průzkumný bezpilotní letoun nad americké vojenské plavidlo pohybující se v mezinárodních vodách Perského zálivu. Letoun pak v rámci nyní probíhajícího námořního cvičení pořídil několik „přesných” fotografií, uvedla v pátek íránská státní televize. Podle íránských médií se incident stal v pátek. Americká armáda nicméně potvrdila jen přelet, ke kterému došlo již 12. ledna, a označila ho za „nenormální a neprofesionální”.

Foto: Profimedia.cz

Americká letadlová loď Harry S. Truman

Článek

V oblasti se prý tehdy pohybovaly jak americká, tak francouzská loď. "Bezpilotní letoun nebyl ozbrojený a nepředstavoval riziko pro letecké operace na lodi," uvedla mluvčí amerického námořnictva Nicole Schwegmanová. "I když to neznamenalo pro loď nějaké nebezpečí, bylo to nicméně nenormální a neprofesionální," dodala mluvčí.

K přeletu, o kterém hovoří USA, došlo ve stejný den, kdy Íránci zadrželi deset amerických námořníků, kteří omylem kvůli technickým problémům s navigací vpluli do íránských výsostných vod. Teherán posádku zadržel, o den později ji ale propustil. [celá zpráva]

Známka statečnosti

Velitel íránského vojenského námořnictva admirál Habíbolláh Sajjárí označil přelet bezpilotního letounu za "známku statečnosti". "Našim mužům bylo umožněno dostat se tak blízko vojenské lodi a nafotit tak krásné a přesné snímky bojových jednotek zahraničních sil," dodal Sajjárí.

Íránci neuvedli, o jaké americké plavidlo šlo. V Perském zálivu se nyní pohybuje letadlová loď Harry S. Truman, ze které Američané podnikají útoky proti radikálům z Islámského státu v Iráku a Sýrii.

Reklama

Výběr článků

Načítám