Hlavní obsah

Atentát na ruský airbus na Sinaji spáchal zaměstnanec letiště

Moskva
Aktualizováno

Zaměstnanec letiště v egyptském Šarm aš-Šajchu byl pachatelem bombového útoku na ruský letoun Airbus A 321, který se s 224 lidmi na palubě loni v říjnu zřítil na Sinajském poloostrově. S odkazem na závěry egyptských vyšetřovatelů a ruských tajných služeb to napsal server Life.ru.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Trosky zříceného airbusu

Článek

Ruský server uvedl, že právě tento člověk nastražil do zavazadlového prostoru letounu výbušninu, která 23 minut po startu explodovala.

Hlavní pachatel měl podle webu už při nástupu na letiště zájem o práci nakladače, v čemž mu bylo vyhověno.

Terorista opustil letiště hned po tom, co bombu instaloval, a nedlouho poté překročil i hranice Egypta. Naposledy prý jeho stopu zachytili v Turecku.

Zatykač byl vydán i na dalších pět lidí, kteří se údajně přímo podíleli na zločinu. Jejich totožnost sice údajně vyšetřovatelé znají, zpráva ji ale neuvádí.

K útoku se přihlásilo hnutí Islámský stát. Uvedlo, že výbušnina byla v plechovce od limonády. [celá zpráva]

Bratranec bojuje v Sýrii

Podle nejmenovaného egyptského zdroje agentury Reuters však byli v souvislosti s útokem zadrženi čtyři lidé a mezi nimi je i zaměstnanec, který nakládal zavazadla. Další na letišti pracoval jako mechanik a zbylí dva byli policisté.

Muž, který bombu nastražil, je bratrancem bojovníka Islámského státu, který před rokem a půl odešel bojovat do Sýrie. „Poté, co se dozvěděl, že jeden z jeho členů má příbuzného, který na letišti pracuje, dodal Islámský stát této osobě bombu v příručním zavazadle. Bylo mu řečeno, ať se neptá, a dá tu bombu do letadla,“ uvedl zdroj.

Nikdo zatím nebyl obviněn. Je možné, že policisté střežící letiště jen neplnili důkladně své povinnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám