Hlavní obsah

Kurdové v Iráku zahájili mohutný útok na IS, mstící se jezídové jdou s nimi

Aktualizováno

Kurdské jednotky na severu Iráku zahájily odkládanou ofenzívu proti městu Sindžár, které více než před rokem ovládli radikálové z Islámského státu. Dobytí Sindžáru je důležité, leží totiž na silnici spojující bašty Islámského státu, irácký Mosul a syrskou Rakku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kurdové zahájili ofenzívu u iráckého SindžáruVideo: Reuters

 
Článek

Operace zhruba 7500 pešmergů a jezídských bojovníků si tak klade za cíl osvobodit město, přerušit dodávkové trasy Islámského státu a vytvořit nárazníkové pásmo, které by chránilo jezídy před útoky.

Pod horou Sindžár vede silnice spojující irácká města Mosul a Tal Afar s hlavním městem IS Rakkou, ležícím na syrské straně. V případě úspěchu by operace oddělila oblasti severního Iráku kontrolované IS od ostatního území Islámského státu, uvedl list New York Times.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Jezídové se také chtějí pomstít za vraždění, únosy a zotročování tisíců příslušníků jejich etnika ze strany Islámského státu po dobytí Sindžáru. „Je to naše země a naše čest. Ukradli nám důstojnost a my ji chceme zpět,“ řekl v jedné vesnici severně od Sindžáru Husajn Derbo, velitel praporu, v němž bojuje 440 jezídů. Jeho bratr Farman si přeje, aby se radikálové nestáhli, aby je šlo pozabíjet.

Foto: Ari Jalal, Reuters

Člen kurdských milicí Pešmerga pálí na pozice Islámského státu u města Sindžár.

Foto: Stringer/iraq, Reuters

Kurdští pešmergové u města Sindžár

Město nejprve bombardovali v noci na čtvrtek spojenci v čele s USA. Při amerických náletech podporujících ofenzivu iráckých Kurdů proti městu Sindžár zahynulo až 70 islamistů.

Po nich následoval sestup jednotek z hor a pozemní útok. V konvojích bojovníků sjíždějících z hor byly stovky aut. Útok začal za úsvitu a byl veden ze tří stran.

"Pozemní operace začala v časných ranních hodinách 12. listopadu, když jednotky pešmergů úspěšně zaujaly pozice k zablokování silnice číslo 47 a začaly čistit Sindžár," sdělila koalice vedená Spojenými státy. Během 24 hodin podnikla 24 náletů.

"Pešmergové drží pozice a čekají na posily a na další letecké útoky, aby mohli postoupit do centra města," citovala AP jednoho z kurdských velitelů.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

IS vyslal posily

Kurdské síly v prosinci 2014 vytlačily bojovníky Islámského státu ze severní oblasti hory Sindžár. Jižní úpatí, kde se také nachází město, ale zůstala v rukou džihádistů. Pešmergové nyní kontrolují zhruba 20 procent města, uvedl Reuters.

Foto: Reuters

Člen kurdských milicí Pešmerga pozoruje frontovou linii u města Sindžár.

Foto: Ari Jalal, Reuters

Kouř po útoku amerického letectva na pozice IS ve městě Sindžár

Foto: Profimedia.cz

Kurdští pešmergové u Sindžáru

Spojenci odhadují, že v Sindžáru je téměř 600 džihádistů včetně cizinců. Islámský stát podle nich před blížící se ofenzívou vyslal do města posily. Útok na město se předpokládal už před několika týdny, byl však odkládán kvůli nepříznivému počasí a také kvůli neshodám mezi Kurdy a jezídy o to, kdo by ho měl mít pod kontrolou. Jezídové přestali věřit syrské Kurdské demokratické straně PYD a jejím milicím YPG, protože je před ofenzívou Islámského státu nechránily. Spolupracují nyní s Kurdskou stranou pracujících PKK, která se bojuje proti Turkům. Jezídove si v minulosti stěžovali, že je Kurdové pokurdšťují.

Související témata

Foto: Reuters

Příslušníci náboženské sekty jazídů prchají před sunnitskými radikály, kteří obsadili město Sindžár.

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Na ofenzívu osobně dohlíží prezident iráckého Kurdistánu Masúd Barzání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám