Hlavní obsah

Íránci začali odstavovat centrifugy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán začal odstavovat odstředivky pro obohacování uranu, oznámil v pondělí šéf státního úřadu pro atomovou energii Alí Akbar Sálehí. Írán tak naplňuje dohodu o omezení svého jaderného programu, kterou s šesti mocnostmi uzavřel letos v červenci.

Foto: Profimedia.cz

Jaderné zařízení v íránském Natanzu

Článek

„Zahájili jsme přípravné práce,“ potvrdil Sálehí a dodal, že mezi prováděnými opatřeními je omezování počtu aktivních centrifug.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jeho slova podle agentury Reuters potvrzuje dopis dvou desítek konzervativních poslanců íránskému prezidentovi Hasanovi Rúhánímu. Stěžují si v něm na odstavování odstředivek v jaderných zařízeních Natanz a Fordo. Podle nich mají být práce dokončeny za dva týdny.

Írán se v létě dohodou zavázal omezit svůj jaderný program, který by podle Západu mohl posloužit k výrobě jaderné pumy. Výměnou získal příslib odvolání mezinárodních sankcí.

Reklama

Související témata:

Související články

Íránský parlament schválil jadernou dohodu

Íránský parlament v úterý schválil zákon o jaderné dohodě, kterou Teherán v červenci uzavřel se šesti mocnostmi. Informovala o tom státní agentura IRNA....

Výběr článků

Načítám