Hlavní obsah

Hamás vyhlásil intifádu, za den bylo v Izraeli pobodáno dalších šest lidí

Jeruzalém
Aktualizováno

Palestinské hnutí Hamás vyhlásilo v pátek další intifádu - třetí násilné povstání Palestinců vůči Izraeli. Po celé zemi se mezitím množí vzájemné útoky Palestinců a Izraelců. Jen během pátku zemřeli čtyři Palestinci a dva Izraelci byli hospitalizováni s bodnými zraněními.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nepokoje v izraelské osadě Kirjat Arba na západním břehuVideo: Reuters

 
Článek

K intifádě vyzval podle serveru listu Ha'arec šéf Hamásu Ismaíl Haníja. Palestinci by podle něj měli v útocích na Izraelce pokračovat.

„Voláme po silnější a intenzivnější intifádě. To je jediný způsob, jak dosáhnout osvobození. Gaza naplní svou roli v intifádě a je víc než připravena na další střety,“ prohlásil Haníja.

V pátek byli zabiti další čtyři palestinští útočníci.

Současné násilí v zemi vyprovokovaly spory kolem mešity Al-Aksá na Chrámové hoře v Jeruzalémě, kterou si nárokují jak muslimové, tak židé.

Foto: Mahmoud Illean, ČTK/AP

Izraelský policista hlídá vchod k mešitě Al-Aksá v Jeruzalémě.

V minulých týdnech se tam stalo množství incidentů, po nichž izraelské úřady omezily k mešitě přístup. Protestující Palestinci útočili kamením a zápalnými bombami.

Izrael dovoluje Židům vystoupit na horu, pod níž je zbytek po zbořeném židovském chrámu, Zeď nářků. Modlit se ale na hoře nesmějí. Palestinci tvrdí, že vláda chce toto opatření rozšířit a povolit Židům se v blízkosti mešit také modlit. Izraelský premiér Netanjahu to ale popírá.

Spirála násilí

Při násilnostech za poslední týden zemřelo 11 lidí. Nepokoje zasáhly Západní břeh Jordánu, Jeruzalém i pásmo Gazy. Jen v pátek byly zaznamenány čtyři útoky, při nichž bylo pobodáno šest lidí.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Jedna z obětí pátečního útoku.

Nejprve ráno jeden Izraelec pobodal a zranil několik Arabů v jihoizraelském městě Dimona. Následoval útok Palestince v Jeruzalémě, při němž byl lehce zraněn čtrnáctiletý Izraelec. Na Západním břehu Jordánu zase palestinský útočník napadl nožem policistu a byl zastřelen.

Netanjahu slíbil tvrdé postihy

Napětí mezi Izraelci a Palestinci se vystupňovalo u hranice pásma Gazy, kde byli při střetech s izraelskými vojáky zabiti tři Palestinci a dalších 35 zraněno.

Foto: Mussa Issa Qawasma, Reuters

Maskovaný Palestinec hází Molotovův koktejl na izraelské vojáky ve městě Hebron na Západním břehu Jordánu.

Palestinci údajně házeli kameny a podíleli se na protestu podporujícím násilnosti v Jeruzalémě, napsala agentura Reuters.

Související témata

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Jásir Arafat na snímku z roku 2001

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Bojovníci palestinského Hamásu

Předseda izraelské vlády Netanjahu eskalaci násilí odsoudil a prohlásil, že „Izrael je zemí práva a pořádku“ a „ti, kdo se uchylují k násilí - ať už jsou z jakéhokoliv tábora - budou potrestáni podle nejpřísnějšího možného výkladu práva“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám