Hlavní obsah

Rusko čelí kritice, nálety vůbec nemířily na Islámský stát

– Damašek/Londýn/New York • Aktualizováno

Přestože Moskva několikrát opakovala, že terči náletů ruských letadel budou pozice Islámského státu v Sýrii, první útoky na něj vůbec nemířily. Plyne to z vyjádření velitele Svobodné syrské armády, ale i ze zpráv syrské agentury SANA. Podle amerických a francouzských představitelů je terčem umírněná opozice, která oznámila, že při náletech umírali civilisté včetně žen a dětí. Moskva tyto námitky odmítla jako „nepravdivé informace”.

Foto: Reuters

Dým po náletu syrského letectva na město Duma východně od Damašku

Článek

SANA uvedla, že ruská letadla ve spolupráci se syrskými letouny zaútočila v provinciích Latakíja, Homs a Hamá.

„Severně od Hamá není přítomen Islámský stát a vše je pod kontrolou Svobodné syrské armády,“ řekl major Džamil Sálih, který opustil vládní síly v roce 2012 a připojil se k opozici. Dodal, že při náletech bylo zraněno osm lidí z jeho skupiny, která dostala protitankové zbraně, aby mohla bojovat s Asadovou armádou.

Například u Talbisahu, který byl napaden, působí i podle syrských vládních zdrojů několik vzbouřeneckých frakcí, včetně Fronty an-Nusra napojené na Al-Káidu a islamistické skupiny Ahrár Šam, ale nikoliv IS.

Výhrady Západu

Francouzský diplomatický zdroj, který si nepřál být jmenován, uvedl, že pokud jsou útoky namířeny na oblast města Homs, pak cílem není IS, ale jiné opoziční skupiny. To podle něho potvrzuje, že cílem ruské intervence je hlavně podpora režimu prezidenta Bašára Asada.

Totéž uvedl i nejmenovaný americký představitel. Ruské stroje podle zmíněného činitele provádějí údery poblíž města Homs v místech, která nejsou pod kontrolou IS, ačkoli Moskva oznámila, že cílí právě na pozice IS.

Pochybnosti dal najevo i britský premiér David Cameron: „Budeme potřebovat bedlivě sledovat, co se přesně děje. Mám jasný názor, pokud je to součást mezinárodní akce proti IS, tento děsivý teroristický kult smrti, pak je to jen dobře. Pokud je to na druhou stranu akce proti Svobodné syrské armádě na podporu diktátora Asada, je to zjevně krok zpátky.“

Nálety byly podniknuty mnohem západněji, než kde útočí letadla Američany vedené koalice. Ta nikdy neútočí na místa, kde probíhají aktuální střety mezi vládními silami a IS, nýbrž v týlu IS.

Američané budou ve svých náletech pokračovat

Mluvčí ministerstva zahraničí USA prohlásil, že Washington bude i po varování Moskvy pokračovat ve vlastních leteckých úderech. Americký ministr zahraničí John Kerry si stěžoval u svého ruského kolegy Sergeje Lavrova, že ruské nálety v Sýrii jsou kontraproduktivní, protože ruský záměr podnikat nálety je v rozporu s úsilím o to, aby se předešlo incidentům mezi leteckými silami různých zemí.

Rusko podle ministerstva zahraničí informovalo Spojené státy o zahájení akce prostřednictvím americké ambasády v Bagdádu hodinu před úderem a vyzvalo USA a jejich spojence, aby vyklidili vzdušný prostor nad Sýrií. [celá zpráva]

Na to však Washington nehodlá přistoupit. "Koalice vedená USA bude podle plánu pokračovat v leteckých akcích nad Irákem a Sýrií a podporovat tak mezinárodní misi k oslabení a zničení IS," uvedl mluvčí ministerstva zahraničí John Kirby.

Rusko chystá rezoluci

Rusko předloží v Radě bezpečnosti OSN návrh rezoluce o boji proti teroristům, oznámil ve středu v New Yorku ministr zahraničí Lavrov s tím, že o tuto rezoluci by se měla opírat koordinace boje proti Islámskému státu a dalším teroristickým uskupením: "Zastavit je třeba ne běžence, ale teroristy."

Ruský ministr vybídl ke sjednocení všech nepřátel Islámského státu, včetně Asadových sil, irácké armády, kurdských milic a "vlastenecké syrské opozice", a k zapojení i vnějších hráčů. Nutný je podle něj kolektivní a koordinovaný přístup, jednostranné kroky na Blízkém východě na pozadí chyb posledních 10 až 12 let se ukazují jako "zhoubné".

"Společným cílem je nepřipustit vznik islámského chalifátu," zdůraznil Lavrov s tím, že od tohoto pochopení by se měly odvíjet praktické kroky, podpořené rezolucí RB OSN; rada by mohla fungovat i jako štáb boje proti IS.

Podle listu Guardian však bude ruská iniciativa čelit odporu USA, Velké Británie a Francie, pokud nebude text zahrnovat i část o politickém předání moci a o tom, že Asad, který je viněn z masakrování Syřanů, nebude součástí syrské budoucnosti.

Šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius prohlásil, že jeho země je připravena spolupracovat s Ruskem a dalšími zeměmi v boji proti IS, ale za podmínek, které zahrnují ukončení násilí páchaného na syrských civilistech. A také to, že "syrský kat" - Asad - nezůstane u moci. Francouzi začali na pozice IS v Sýrii útočit o minulém víkendu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám