Hlavní obsah

USA omezily vojenský výcvik Syřanů

– Washington

Spojené státy zastavily do odvolání nábor dalších Syřanů pro jejich výcvik americkou armádou a tento program přehodnocují. Sdělil to v úterý mluvčí Pentagonu Peter Cook. Zdůraznil, že americký program výcviku syrských rebelů s těmi, kteří ho již začali, ale pokračuje.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Syrský vzbouřenec u věže tanku v provincii Idlíb

Článek

Spojené státy zastavily do odvolání nábor dalších Syřanů pro jejich výcvik americkou armádou a tento program přehodnocují. Sdělil to v úterý mluvčí Pentagonu Peter Cook. Zdůraznil, že americký program výcviku syrských rebelů s těmi, kteří ho již začali, ale pokračuje.

Americký generál Lloyd Austin, který dohlíží nad jednotkami USA na Blízkém východě, 16. září v Kongresu USA prohlásil, že americký program výcviku syrských rebelů zatím nenaplnil očekávané cíle. Bojů se podle něj nyní účastní jen velmi málo Syřanů vycvičených americkými vojáky.

„Zatímco program přehodnocujeme, přerušili jsme současný příjezd nových rekrutů ze Sýrie. Dále ale trénujeme skupiny lidí již zapojených do programu a také dál pomáháme (syrským opozičním) silám v terénu," řekl podle agentury Reuters Peter Cook.

Divize 30 hned přešla k radikálům

USA zahájily výcvikový program v květnu. Počítaly s tím, že jím ročně projde 5400 dobře vybraných lidí, kteří pak budou využitelní pro pozemní boj v Sýrii. Mnozí uchazeči ale byli vyloučeni při výběru jako nevhodní. Z dřívějších zpráv vyplývá, že pro výcvik není dost adeptů a že mnozí odmítají podmínku, že budou bojovat výhradně proti radikálům a nikoli proti režimu prezidenta Bašára Asada. V programu bylo v polovině měsíce jen asi 110 povstalců.

V první vycvičené skupině bylo údajně okolo 60 příslušníků umírněné opozice. Některé z nich během léta unesla radikální fronta An-Nusra, která se hlásí k Al-Káidě, postupně jich část propustila a varovala ostatní povstalce, aby se do amerického programu nezapojovali. Divize 30, jak si Syřané vycvičení Američany říkají, následně k nelibosti USA příslušníky An-Nusry označila za bratry.

Francie vyšetřuje režim

Francouzská justice začala vyšetřovat podezření, že režim syrského prezidenta Bašara Asáda se v letech 2011 až 2013 dopustil válečných zločinů. Uvedla to v agentura AFP a potvrdil ministr zahraničí Laurent Fabius.

Vyšetřování se opírá hlavně o svědectví jednoho bývalého oficiálního fotografa syrské vojenské policie, který v červenci 2013 utekl ze Sýrie a přivezl do Francie 55 000 fotografií mučených těl. Ministerstvo zahraničí tuto skutečnost sdělilo prokuratuře, která 15. září zahájila formální vyšetřování.

„Je naší povinností jednat proti beztrestnosti těchto vrahů. Jedná se o zločiny, které narážejí na lidské svědomí," řekl podle agentury AFP k zahájení trestního vyšetřování Fabius, který se účastní řádného zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku.

Reklama

Související články

Rusko zvažuje nálety na Islámský stát

Rusko by se mohlo zapojit do leteckých úderů západních zemí na pozice Islámského státu (IS) v Sýrii. Po setkání s americkým prezidentem Barackem Obamou to...

Asad musí jít, prohlásil Obama

Spojené státy trvají na demisi syrského prezidenta Bašára Asada. Po jeho odchodu bude dosaženo porážky radikálů z Islámského státu, řekl ve středu během...

Výběr článků

Načítám