Hlavní obsah

Ruská základna v Sýrii se rozrostla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská letecká základna v syrské Latakíji rychle roste, oznámilo na základě vyhodnocení satelitních snímků americké analytické středisko Stratfor. Rusové už dokončili množství staveb, které byly ještě před dvěma týdny rozestavěné. Na základně mají několik velkých transportních letadel, dělostřelecké baterie, bitevní vrtulníky a tanky.

Foto: www.Stratfor.com/Airbus Defense and Space/Handout, Reuters

Otevřené transportní letadlo An-124 na ranveji v Latakíji

Článek

Snímky z úterý ukázaly, že Rusové v rychlém tempu dokončují přípravu infrastruktury a logistického zázemí. Vypadá to, že kromě techniky, jako jsou tanky T-90, se v současnosti na základně nacházejí dvě mechanizované roty a jedna obrněná.

Nasazení v takovém počtu je vzhledem k cenné technice a infrastruktuře pochopitelné a nezdá se, že jde o síly, s jejichž bojovým nasazením se bezprostředně počítá.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: www.Stratfor.com/Airbus Defense and Space/Handout, Reuters

Nasazení ruských vrtulníků, tanků a obrněných vozidel

Také se zdá, že čtveřice vrtulníků zachycených na snímcích byla na místo dodána nedávno, protože ještě nemají instalovány rotory. Stratfor z tvaru trupů usuzuje, že se jedná o helikoptéry Mi-24 a Mi-17.

O tom, že Rusko buduje v Sýrii předsunutou leteckou základnu, se mluví už několik týdnů. Její vznik tento týden poprvé připustil zástupce náčelníka ruského generálního štábu Nikolaj Bogdanovskij. [celá zpráva]

Foto: www.Stratfor.com/Airbus Defence and Space/Handout, Reuters

Srovnání satelitních snímků ze 4. a 15. srpna (nahoře)

Spojené státy varují, že případné zapojení Ruska, tradičního spojence prezidenta Bašára Asada, do bojů v Sýrii může vést k novým násilnostem a nestabilitě. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám