Hlavní obsah

Proud Syřanů je jako lidský vlak, do konce roku jich může být na cestě další milión

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bude-li válka v Sýrii pokračovat stejně jako dosud, může být do konce roku ze země vyhnán další milión lidí. Tito lidé by se pak mohli přidat k běžencům směřujícím do západní Evropy. Oznámil to představitel OSN a koordinátor humanitární pomoci v Sýrii Jakúb El Hillu.

Foto: Scanpix Denmark, Reuters

Skupina migrantů, především ze Sýrie, dorazila v minulých dnech do Dánska

Článek

Kvůli konfliktu, který v zemi trvá už pátým rokem, z ní musel jen letos prchnout milión lidí. Podle El Hillu je úsilí udržet v zemi její obyvatele kvůli slabému financování nedostatečné, a proto mezinárodní společenství vyzval, aby se zaměřilo tímto směrem. Odliv obyvatel podle něj uspíší i blížící se tuhá zima.

„Pokud se nestane něco velkého, co se týče politického řešení, lidský vlak, který se rozjel ze Sýrie a okolí, pojede ještě mnoho měsíců,“ uvedl El Hillu, kterého citovala agentura Reuters.

„Evropa bude čelit migraci podobné té, která vedla v 50. letech k vytvoření Vysokého komisařství pro uprchlíky (UNHCR),” uvedl v narážce na vlnu uprchlictví po druhé světové válce.

Další milión do konce roku

Kvůli konfliktu, v němž od roku 2011, kdy kvůli povstání proti prezidentu Bašáru Asadovi násilí eskalovalo, zemřelo 250 tisíc lidí, ze země uprchla polovina všech obyvatel, na pochodu se ocitly čtyři milióny běženců a dalších 7,6 miliónu lidí bylo vyhnáno z vlastních domovů.

Důsledky syrské krize pociťuje Evropa v podobě desítek tisíc uprchlíků, kteří se do ní dostávají přes Řecko a Maďarsko. „Letos je to už milión a podle předpovědi to bude do konce roku další milión,“ popsal El Hillu. Podle něj lze předpokládat, že tito lidé po vzoru svých předchůdců nastoupí cestu na západ Evropy.

Cílová stanice Evropa

Země v sousedství Sýrie, jako Turecko (1,9 miliónu uprchlíků), Jordánsko (630 tisíc) či Libanon (1,1 miliónu), se o většinu uprchlíků postaraly, zdroje jim však docházejí. K finanční pomoci těmto státům vyzval v rozhovoru pro deník Bild maďarský premiér Viktor Orbán. [celá zpráva]

V samotné Sýrii bylo zajištěno pouze 908 miliónů dolarů (asi 21 miliard korun), zapotřebí by byly téměř tři miliardy. „Stále máme příležitost investovat a pomoci mnoha Syřanům zůstat v jejich zemi. Jinak se onen lidský vlak rozjede všemi směry, včetně cílové stanice Evropa,“ dodal El Hillu.

Reklama

Výběr článků

Načítám