Hlavní obsah

Islámský stát zničil v Palmýře pohřební věže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Radikálové z Islámského státu (IS) vyhodili v syrské starověké Palmýře do povětří nejméně tři věžové hrobky. Mělo se jednat o trojici nejzachovalejších, řekl AFP Maamún Abdalkarím ze syrského úřadu pro památky a muzea.

Foto: ČTK/AP

Archivní záběr pohřebních věží v Palmýře

Článek

U hradeb Palmýry se nacházelo velké pohřebiště s bohatě zdobenými hroby stavěnými do podoby věží nebo domů s podzemními komorami nazývané Údolí hrobek. „Vyhodili do vzduchu tři pohřební věže, ty nejzachovalejší a nejkrásnější,” řekl v pátek agentuře AFP Maamún Abdalkarím.

Podle agentury Reuters je jednou ze zničených hrobek čtyřpatrová věž Elahbel pocházející z roku 103.

Palmýra byla ve starověku významnou zastávkou na trase karavan. Dnes leží v poušti a je v ní rozsáhlé a cenné archeologické naleziště, kvůli němuž je zapsána na seznam světového dědictví UNESCO.

Foto: ČTK/AP

Pohled na Palmyru

Islámský stát obsadil Palmýru v květnu, což mu umožnilo otevřít cestu z Dajr az-Zauru na Damašek. Od konce léta ničí ve městě památky. V srpnu v Palmýře vyhodil do vzduchu Baal-Šaminův chrám a pak Belův chrám. Jejich zničení potvrdily satelitní záběry. [celá zpráva]

Generální ředitelka Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) Irina Bokovová zničení Belova chrámu označila za „zločin proti civilizaci, který nelze tolerovat”. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám