Hlavní obsah

Íránský generál nařkl USA z neochoty bojovat proti radikálům

Spojené státy se v Iráku nesnaží zastavit radikály z organizace Islámský stát (IS). Řekl to velitel elitní jednotky íránských revolučních gard generál Kásem Solejmání. Vyjádřil se krátce po americkém ministru obrany Ashtonu Carterovi, který o víkendu řekl, že irácká armáda postrádá vůli k boji. Podle Solejmáního teď stojí proti IS pouze Írán a jeho spojenci.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Americký ministr obrany Ashton Carter

Článek

Írán pomáhá cvičit íránské šíitské milice, které se připojily k irácké armádě. Irácké vojsko ale nedávno prohrálo boj o důležité město Ramádí, i když od soboty o něj znovu bojuje.

Solejmání listu Džaván řekl, že Spojené státy neudělaly zhola nic, aby zastavily postup členů IS na Ramádí. "To neznamená nic jiného, než podíl na spiknutí... Jak to, že Amerika tvrdí, že chrání iráckou vládu, a zatím o pár kilometrů dál, v Ramádí, se vraždí a zabíjí a Amerika nedělá nic? Dnes proti IS nebojuje nikdo jiný než Íránská republika a národy, které Írán podporují," řekl Solejmání, který patří k poradcům iráckých šíitských oddílů.

Ministr Carter ale poukázal na to, že irácká armáda měla v boji o Ramádí přesilu, a přesto se stáhla a nechala na místě bojovou techniku. Problém podle něj není v IS, ale v nevůli Iráčanů proti němu bojovat.

Členové Islámského státu v minulých dnech zaznamenal úspěch v boji také v Sýrii, kde obsadil historické město Palmýra ve středosyrské provincii Homs.

Bojovníci IS v Palmýře o víkendu podle syrského tisku zmasakrovali na 400 lidí; byli mezi nimi i státní zaměstnanci, členové provládních milicí a vojáci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám