Hlavní obsah

Pákistán vojáky do Jemenu nepošle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád
Aktualizováno

Pákistán nevyslyší žádost Saúdské Arábie a nepošle pozemní jednotky do Jemenu. Pákistánští poslanci v pátek po celotýdenní rozpravě přijali rezoluci vyzývající k mírumilovnému řešení konfliktu v zemi, kterou zčásti ovládli šíitští povstalci. Islámábád by podle zákonodárců měl zůstat neutrální, informovala agentura Reuters.

Foto: ČTK/AP

Bombardování jemenského hlavního města Saná

Článek

„Pákistánský parlament vyjadřuje vážné znepokojení nad zhoršující se bezpečnostní a humanitární situací v Jemenu a nad možnými dopady na mír a stabilitu v oblasti,“ prohlásili poslanci.

„Přeje si (parlament - pozn. red.), aby si Pákistán zachoval v jemenském konfliktu neutralitu, aby se mohl aktivně podílet na ukončení krize diplomatickou cestou,“ dodali.

Odmítli tak žádost Saúdské Arábie, aby poskytli vojáky pro pozemní intervenci, ačkoli kroky Saúdské Arábie „jednoznačně podporují“.

Intenzivnější nálety

Saúdové stojí v čele koalice arabských zemí proti šíitským rebelům z kmene Húsíů, kteří ovládli velkou část Jemenu včetně hlavního města Saná. Spojenci od března bombardují vzbouřence ze vzduchu a nyní údery zintenzivnili.

Nálety pokračovaly i v pátek. Soustřeďovaly se na Saná a skladiště zbraní vojáků věrných někdejšímu prezidentovi Alímu Abdulláhovi Sálihovi.

Podle OSN před boji ze svých domovů uteklo už více než 100 000 lidí a nálety mají přes 500 obětí, z toho nejméně 74 dětí.

Reklama

Související články

Írán poslal k Jemenu válečné lodě

Írán vyslal do Adenského zálivu své dvě válečné lodě, uvedla ve středu agentura Reuters. Vody zálivu omývají břehy Jemenu, v němž koalice arabských zemí v čele...

Výběr článků

Načítám