Hlavní obsah

Dohody o íránském programu se nedosáhlo, část ministrů se ještě snaží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lausanne
Aktualizováno

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov odjel z Lausanne, kde ve středu pokračují jednání o íránském jaderném programu. Jednání ve Švýcarsku opustil i Lavrovův francouzský kolega Laurent Fabius i čínský ministr zahraničí Wang I. O úterní půlnoci vypršel termín pro rámcovou dohodu. Rozhovory prý zkomplikoval ajatolláh Chameneí.

Foto: ČTK/AP

Americký ministr zahraničí John Kerry vyhlíží z okna svého hotelu v Lausanne.

Článek

Lavrov původně prohlásil, že mocnosti dosáhly obecné shody v klíčových bodech, avšak ostatní účastníci jednání to nepotvrdili. Německá delegace oznámila, že se zatím nedohodlo nic: „Bude-li dobrá vůle na všech stranách, je dohoda možná.”

Čínský ministr zahraničí Wang I vyzval delegace, aby sblížily svá stanoviska: „V této konečné fázi jednání musejí být strany připraveny sblížit své pozice a vložit do jednání větší politickou energii. Jestliže nyní rozhovory uváznou, všechno předchozí úsilí se promrhá.”

Fabius prohlásil, že rozhovory sice pokročily, ale že tento pokrok není dostatečný pro uzavření dohody v krátké době. Jeho britský kolega Philip Hammond řekl, že „existuje široká dohoda, ale že je třeba dopracovat klíčové otázky”. „Některé z nich jsou velmi detailní a technické, takže zbývá ještě mnoho udělat a my v jednání pokračujeme,” řekl Hammond.

S Íránem vyjednávají USA, Rusko, Francie, Británie, Čína a Německo. Smyslem rozhovorů je přimět Teherán k ústupkům, které oddálí jeho možnost získat atomovou bombu. Výměnou pak mají být rušeny sankce proti němu. Byť vyjednávači hlásili několik dní pokrok, přiznávali také, že stále zbývají problémy k řešení.

Pokus zachránit jednání

V Lausanne se ještě ve středu sešli ministři zahraničí USA a Íránu John Kerry a Mohammad Džavád Zaríf, aby jednání odblokovali. Rozhovory budou pokračovat do čtvrtka, uvedl šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier, který ve Švýcarsku zůstal.

Duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí ale dopředu prohlásil, že rozhovory musejí Íránu zaručit možnost vyrábět jaderné palivo v desetinásobné míře než dnes, že nebude nucen zavřít své provozy a že dosáhne okamžitého zrušení sankcí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám