Hlavní obsah

Islámský stát chce po Japonsku 200 miliónů dolarů, jinak popraví dva zajatce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Radikálové z hnutí Islámský stát (IS) v úterý pohrozili zavražděním dvou japonských rukojmí, pokud nedostanou v příštích 72 hodinách výkupné 200 miliónů dolarů (4,8 miliardy korun). Japonská vláda se k výkupnému konkrétně nevyjádřila.

Japonští rukojmí v zajetí IS

 
Článek

„Darovali jste hrdě 100 miliónů dolarů na zabíjení našich žen a dětí, na zničení muslimských domovů,“ vysvětluje na videu extremista výši částky požadované po japonské vládě za její podporu západních úderů na IS. Dodává také, že dalších 100 miliónů dolarů věnovalo Japonsko na výcvik sil proti extremistům.

Japonské veřejnosti pak vzkazuje: „Protože vaše vláda učinila nejbláznivější rozhodnutí o zaplacení 200 miliónů na boj s Islámským státem, máte teď 72 hodin, abyste zatlačili na vaši vládu, aby se rozhodla moudře, zaplatila 200 miliónů a zachránila životy vašich občanů.”

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jde zřejmě o britského extremistu

Zajatci Kendži Goto Jogo a Haruna Jukawa vedle muže s nožem v ruce klečí oděni do vězeňských vest oranžové barvy.

Mluvčí na videu vypadá a má stejný hlas jako britský extremista, který loni před kamerou připravil o hlavu britské a americké zajatce.

Goto je žurnalista, jehož v Sýrii unesli v loňském roce. Jukawa měl pracovat pro soukromou firmu najatou armádou. Podrobnosti o jeho práci však nejsou známy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Islamisté zavraždili uneseného amerického novinářeVideo: Reuters

Japonský premiér Šinzó Abe v reakci na video zrušil zbytek své cesty po Blízkém východě a státní tajemník Jošihide Suga řekl: „Pokud se ukáže, že je to pravda, pak pociťujeme nesmírný hněv. Zneužívat lidské životy a takto vyhrožovat, to je neodpustitelné.“

Abe neřekl, zda jeho vláda výkupné zaplatí. "Největší důraz klademe na záchranu životů a na získání informací s pomocí dalších zemí," prohlásil.

Islámský stát v Sýrii nadále zadržuje také britského fotografa Johna Cantlieho či nejmenovanou 26letou americkou humanitární pracovnici.

Anketa

Měly by státy platit výkupné za životy lidí zajatých IS?
ano
10,7 %
ne
89,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9083 čtenářů.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám