Hlavní obsah

V Pákistánu zabili jednoho z nejhledanějších teroristů světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Při vojenském útoku v oblasti pákistánského Jižního Vazíristánu zahynul v sobotu ráno jeden z nejhledanějších teroristů na světě Adnan Šukrídžuma, jeden z velitelů Al-Káidy. S odvoláním na prohlášení pákistánské o tom informovala média. V USA byl Šukrídžuma obviněn z plánování útoků na metro v New Yorku v roce 2009, které byly nakonec zmařeny.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Adnan Šukrídžuma na archivní fotografii

Článek

Pákistánská armáda zasahovala v sobotu brzy ráno v oblasti Jižního Vazíristánu na hranici mezi Pákistánem a Afghánistánem. Při útoku byli spolu s Šukrídžumou zabiti i další dva údajní radikálové.

"Vůdce Al-Káidy, který byl zabit pákistánskou armádou při úspěšné operaci, je toutéž osobou, která byla obviněna ve Spojených státech," citovala agentura AP pákistánského armádního představitele, který si nepřál být jmenován.

Devětatřicetiletý Saúdský Arab Šukrídžuma, který žil v minulosti déle než 15 let v USA, se před několika lety stal šéfem sekce Al-Káidy, která je zodpovědná za plánování útoků po celém světě. Převzal tak roli teroristy Chálida Šajcha Muhammada, kterého Američané zadržují na základně Guantánamo na Kubě.

Šukrídžuma byl na žebříčku nejhledanějších teroristů FBI a na jeho dopadení byla vypsána odměna pět miliónů dolarů (112 milionů Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám