Hlavní obsah

USA: Boj s Islámským státem potrvá roky

Brusel
Aktualizováno

Americký ministr zahraničí John Kerry varoval, že boj s Islámským státem (IS) si vyžádá roky. Uvedl to na úvod jednání mezinárodní schůzky představitelů států zapojených do koalice bojující proti radikálnímu sunnitskému hnutí. To ovládá značnou část území Sýrie a Iráku.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Ministr zahraničí USA John Kerry

Článek

Kerry podle BBC dodal, že bude potřeba zapojit se tak dlouho, dokud to nepovede k vítězství. Islámský stát podle něj ohrožuje hodnoty a zájmy všech šedesáti zemí, které se do koalice zapojily a do Bruselu vyslaly své zástupce.

Šíře a pestrost koalice, ve které jsou evropské i arabské země, zvyšuje šanci na úspěch akce, uvedl Kerry. Zmínil, že už současné vojenské akce koalice způsobily Islámskému státu značné škody. Většinou šlo o nálety na pozice bojovníků IS.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Eric Vidal, Reuters

Irácký premiér Hajdar Abádí (vlevo) mluví s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym v sídle NATO před zahájení jednání koalice zemí bojujících proti Islámskému státu.

V sídle NATO budou členové koalice, do které patří i Česká republika, která už poskytla munici kurdským bojovníkům, jednat o nejvhodnější vojenské strategii a o tom, jak zabránit přesunům extremistů mezi Sýrií a Irákem.

„Bohužel opakovaně zaznělo, že těmi samotnými údery ze vzduchu není možné IS porazit,” řekl český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Země v oblasti si proto podle něj začínají uvědomovat potřebu budovat silné pozemní jednotky. Podle českého ministra byla jako jeden z prvků boje proti IS často zmiňována snaha rozkrývat toky financí této organizace.

Asad: Nálety jsou k ničemu, proti radikálům bojujeme my

I syrský prezident Bašár Asad, který není v koalici, v rozhovoru upozornil, že nálety zahraniční koalice na pozice radikálů v Sýrii nejsou účinné. Ani po dvou měsících situaci na bojišti nezvrátily: "S terorismem nelze skoncovat leteckými údery. Je nezbytné nasadit i pozemní vojsko, které zná terén a které bojuje zároveň s letectvem. Proto koaliční nálety nepřinesly výsledek a není pravda, že nám pomáhají. Pomáhaly by, kdyby byly zásadní a účinné. Proti radikálům bojují naši vojáci."

Foto: Umit Bektas, Reuters

Americký nadzvukový strategický bombardér B-1B Lancer nad severní Sýrií

V koalici přetrvávají rozpory mezi USA a Tureckem. To odmítá poskytnout své základny k vojenským akcím, dokud nebude zajištěna bezpečnost nárazníkovou oblastí na jeho hranicích. Ankara chce také spojit postup proti radikálům se svržením režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Povolila však přes své hranice přesun pešmergů z Iráku na pomoc kurdským milicím YPG hájícím severosyrské město Kobani. [celá zpráva]

Syrský prezident Bašár Asad naopak napadl Turecko, že nadále podporuje vzbouřence, a proto se situace nemění.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Česká armáda by munici nevyužila.

Problémem může být také angažovanost Íránu v oblasti, který podporuje jak Asadův režim, tak šíitské milice v Iráku. USA s Teheránem nespolupracují. [celá zpráva]

Zaorálek nevylučuje spolupráci s Asadem a Teheránem

Naopak český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek je přesvědčen, že při řešení situace kolem Islámského státu je třeba zvažovat všechny možnosti a spojence, včetně Íránu či režimu prezidenta Asada. Zaorálek to řekl novinářům v Bruselu, připustil však, že názory na toto téma se značně lišily.

O možnosti komunikovat se syrským režimem i Teheránem se český ministr zmínil také ve svém vystoupení v jednacím sále. Podle něj je otázka, zda by Asad, považovaný dosud hlavně za součást složitého syrského problému, neměl být vnímán také nějakým způsobem jako součást jeho řešení: „Měl jsem řadu poměrně kladných ohlasů. Což mnoho neznamená. Jen mi někteří ministři sdělili, že jim připadá, že uvažovat tímto směrem je dobré a nutné."

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Ministr míní, že pokud by se Západu podařilo s Íránem uzavřít dlouhodobě vedená jednání o jeho jaderném programu, mohlo by to podpořit také spolupráci na řešení situace kolem IS a třeba i velkého množství uprchlíků v oblasti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám