Hlavní obsah

Islámský stát popravil dalšího zadržovaného Američana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Takzvaný Islámský stát v neděli zveřejnil video s popravou dalšího západního rukojmího. Jde o šestadvacetiletého Američana Petera Kassiga, který působil coby humanitární pracovník v Sýrii. Informoval o tom britský Guardian. Americká vláda soudí, že video z Kassigovy smrti je pravé a muž je mrtvý.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Peter Kassig pracoval v Sýrii jako humanitární pracovník

Článek

Video se v neděli objevilo na sociálních sítích. Radikálové nevyslyšeli prosby Kassigových příbuzných, kteří žádali jeho propuštění.

Na videu je černě oděný muž s hlavou, o níž tvrdí, že patří Kassigovi, což však nelze ověřit.  Na šestnáctiminutovém záznamu je rovněž údajná poprava zajatých syrských vojáků.

Mluvčí americké Národní rady pro bezpečnost (NSC) Bernadette Meehanová v reakci uvedla, že tajné služby chtějí rychle zjistit, zda je nahrávka pravá. "Pokud by se údaje potvrdily, jsme otřeseni brutální vraždou nevinného amerického humanitárního pracovníka," citovala ji ČTK. Otřesen "chladnokrevnou vraždou" je také britský premiér David Cameron a "nový akt barbarství" odsoudila ústy premiéra Manuela Vallse také Francie.

V zajetí přijal islám

Kassig byl zajat loni prvního října v Libanonu na cestě do Sýrie. Založil nevládní organizaci SERA, která pomáhala obětem občanské války v Sýrii a uprchlíkům. Většinou pomáhal větším humanitárním organizacím s distribucí pomoci a snažil se zajistit lepší komunikaci humanitárních organizací s příjemci pomoci i mezi sebou.

Podle informací rodiny v zajetí přijal islám a změnil si jméno na Abdul Rahman.

Kassig byl od roku 2004 vojákem americké armády a od dubna do července 2007 sloužil v Iráku jako příslušník elitních jednotek rangers, než byl ze zdravotních důvodů propuštěn do civilu.

Islámský stát letos zveřejnil videa s vraždami amerických novinářů Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa a Britů Alana Henninga a Davida Hainese.

Islamisté video vypustili krátce poté, co USA podnikly letecký útok na kolonu s vůdci Islámského státu. Při útoku měl být údajně zraněn i jejich vůdce Abú Bakr Bagdádí a podle posledních informací rovněž terorista, který měl na svědomí vraždy čtyř výše zmíněných zajatců. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám