Hlavní obsah

Írán otestoval kopii Bestie z Kandaháru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán otestoval kopii amerického neviditelného špionážního bezpilotního letounu Lockheed RQ-170 Sentinel, jehož se zmocnil v roce 2011. V pondělí to uvedla íránská agentura IRNA.

Foto: Profimedia.cz

Květnové představení íránské kopie špionážního bezpilotního stroje RQ-170 vedle jeho vzoru.

Článek

Íránskou verzi odzkoušel velitel aerokosmického oddílu revolučních gard, brigádní generál Amír Alí Hadžízádeh, uvedla iránská tisková agentura Tasmin. Úspěšný test byl oznámen v den výročí smrti otce íránských raket generála Hassana Tehrán-Mokadamana, který byl zabit při atentátu v roce 2011.

Krátce poté se 4. prosince 2011 podařilo Íránu zmocnit stroje RQ-170, známého jako Bestie z Kandaháru, který přelétával nad íránským územím. Dosud není známo, jak se mu to povedlo, Teherán pouze uvedl, že se dokázal zmocnit řízení stroje. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Generál Hadžízádeh v květnu 2012 oznámil, že se mu podařilo odhalit zákonitosti konstrukce a ovládání RQ-170 a že Írán zahájil stavbu kopie stroje. Uvedl též, že se podařilo zjistit, že stroj byl 17. října 2010 opravován v Kalifornii a 19. listopadu téhož roku přepraven do Kandaháru. USA přitom tvrdily, že bezpečnostní opatření používaná při výrobě amerických letadel neumožní Íráncům odvodit z ukořistěného letadla výrobní postup. [celá zpráva]

Letos v květnu ale Íránci ukázali vlastní kopii amerického stroje. Generál Amír Alí Hadžízádeh v pondělí prohlásil, že tehdy armáda slíbila, že do půl roku bude mít funkční vlastní stroj, a že to splnila.

Foto: Profimedia.cz

Íránské revoluční gardy ukázaly RQ-170 Sentinel krátce poté, co se jej zmocnily

Agentura Tasmin dodala, že brzy budou zveřejněny filmové záběry prvého letu stroje.

Úspěch íránských inženýrů ocenil i duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí, když řekl, že pro něj je „dnešek velmi sladkým a nezapomenutelným dnem”.

Je ovšem otázkou, zda se Íráncům podařilo získat i senzory Bestie z Kandaháru, protože kus, kterého se zmocnili, vystavovali bez věže na břiše, jež mohla být zničena při přistání. Právě elektronické systémy ale byly na letounu nejcennější spolu s jeho vlastnostmi stealth. Otázkou také je, zda je schopen Írán vyrábět lamináty s vrstvou pohlcující radarové paprsky, z nichž je Sentinel vyroben. Bez nich by ztratila kopie své nejcennější vlastnosti, upozornil speciální zbrojní web Jane´s.

Reklama

Výběr článků

Načítám