Hlavní obsah

Idol kurdských bojovnic Rehanu prý islamisté mučili a zabili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boj proti radikálům z Islámského státu nevedou pouze muži, ale v řadách dobrovolnických oddílů jsou i kurdské ženy. Odhaduje se, že jich je sedm až deset tisíc. Jednou z nejznámějších hrdinek je osmadvacetiletá bojovnice známá pod jménem Rehana, která měla zabít přes sto teroristů z Islámského státu. Další ikonou kurdských bojovnic je velitelka obrany města Kobani Mayssa Abdo.

Foto: repro Twitter

Kurdská bojovnice Rehana na snímku, který se objevil na Twitteru na profilu uživatele jménem Rashad abdel Qader.

Článek

Rehana ale měla podle některých informací padnout do rukou radikálů Islámského státu. Ti ji měli mučit a nakonec zavraždit. Extremisté vzápětí zveřejnili fotografii, na které pózují se zohaveným tělem, údajně mrtvou Rehanou.

Zprávy o její smrti ovšem vyvracejí někteří bojovníci a také jeden kurdský novinář. Ten na Twitteru napsal, že s ní hovořil a „Rehana je zdravá a bojuje dál“.

Na pomoc Kobani zamířili iráčtí Kurdové

Přes 150 iráckých kurdských bojovníků se v úterý vydalo na cestu přes Turecko do Sýrie, aby pomohli tamním Kurdům bránit město Kobani proti radikálům z Islámského státu. Podle zdrojů z iráckého Kurdistánu pešmergové vyjeli ze základny v Irbílu ve dvou skupinách.

V první z nich je 80 lidí a ti se chtějí do Sýrie dostat po silnicích. Dalších 72 pešmergů odletělo do Turecka, odkud budou pokračovat do Sýrie. Turecko souhlasilo, že přesun přes své území umožní. Jeho premiér Ahmet Davutoglu ale v úterý zopakoval, že Turecko své vojáky do bojů o Kobani nenasadí.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Pohled na Kobani po jednom z náletů

Davutoglu prohlásil, že pokud to neučiní jiné země, nemělo by se očekávat, že to udělá Turecko. USA a několik arabských států Kurdům proti IS pomáhá leteckými operacemi, avšak vojáky do terénu poslat odmítají.

Turecko syrské kurdské obránce považuje za spojence turecké Strany kurdských pracujících (PKK), již Ankara řadí k teroristickým skupinám a s níž po dlouholetém boji o kurdské části Turecka dospěla k příměří. Zapojení tureckých vojáků do bojů v Sýrii by tento klid mohlo ohrozit.

Turecko preferuje koalici pešmergů a syrské opozice

Turecko se dalo slyšet, že jediní bojovníci, kteří mohou Kobani zachránit, jsou pešmergové a také členové syrské sekulární opozice ze Syrské svobodné armády (FSA). Turecko volá po ustavení dlouhodobé strategie v syrské válce a podle něj je hlavním cílem docílit svržení prezidenta Bašára Asada.

"Je nezbytné vycvičit a vyzbrojit FSA, aby se po porážce IS nemohl vrátit původní režim ani nastoupit teroristé z PKK. Pomůžeme prostřednictvím otevření svých základen nebo jinak, pokud se dohodneme, že cílem je demokratická a pluralistická Sýrie," sdělil Davutoglu.

USA stojí konflikt přes osm miliónů dolarů denně

Operace proti radikálům z organizace Islámský stát (IS) stojí Spojené státy denně 8,3 miliónu dolarů (182 miliónů korun), oznámil v úterý Pentagon v poslední bilanci.

Americká letadla začala nad Irák létat 8. srpna a později začala bombardovat pozice IS také v Sýrii. Do 16. října podle Pentagonu USA vydaly na tyto akce 580 miliónů dolarů (12,7 miliardy korun).

V Sýrii na IS kromě amerických letadel útočí také stroje arabských spojenců, do operací v Iráku jsou zapojeny i armády některých dalších západních států. Nejnověji je hlášeno bombardování cílů v blízkosti přehrady u iráckého Mosulu a také okolí města Fallúdža v západní provincii Anbár.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám