Hlavní obsah

Američané podnikli nálet proti Islámskému státu u Bagdádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád/Washington

Americké letectvo podniklo první nálet na pozice bojovníků radikálního uskupení Islámský stát poblíž Bagdádu. Oznámilo to velitelství amerických ozbrojených sil pro Blízký východ a Střední Asii. Nálet se odehrál jihozápadně od iráckého hlavního města a cílem bylo podpořit „ofenzívu irácké armády proti teroristům z Islámského státu”.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Domy zničené po americkém náletu v Iráku na území ovládaném Islámským státem.

Článek

Až dosud se americké nálety odehrávaly na severu a západu Iráku. Americké letectvo těchto úderů proti Islámskému státu podniklo od 8. srpna více než 160, hlavně s cílem překazit další postup extremistů.

Podle televizní stanice NBC představoval pondělní nálet u Bagdádu začátek nové, intenzivnější fáze letecké kampaně proti Islámskému státu v Iráku.

Ještě dříve se odehrál další nálet v pohoří Sindžár na severozápadě země, kde americké letouny podle velitelství zničily šest vozidel radikálů. U Bagdádu pak letouny napadly stanoviště extremistů, odkud se vedla palba proti irácké armádě.

Vystupňování leteckého tažení proti Islámskému státu ohlásil již minulý týden prezident Barack Obama, a to včetně povolení náletů na pozice extremistů v Sýrii. Tyto nálety však nemají být koordinovány s režimem Bašára Asada v Damašku, který podle Obamy ztratil veškerou legitimitu.

Související témata:

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Demonstrace na podporu dosavadního premiéra Núrího Málikího v Bagdádu

Až dosud se žádný americký nálet na syrské území neodehrál.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám