Hlavní obsah

Syrští radikálové propustili zajaté vojáky mise OSN na Golanech

Radikálové z fronty An-Nusra v Sýrii propustili 45 příslušníků mise OSN z Fidži, které zajali před dvěma týdny v nárazníkovém pásmu mezi Sýrií a Izraelem na Golanských výšinách. Ve čtvrtek to uvedla katarská televize Al-Džazíra.

Radikálové zveřejnili video se zajatci před jejich propuštěnímVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Radikálové už ve středu umístili na internet video s rukojmími prohlašujícími, že očekávají brzké propuštění. Zajatci na videu také svých únoscům děkují za dobré zacházení.

Není jasné, zda bylo frontě An-Nusra vyplaceno výkupné. Původně požadovala kompenzace za smrt svých bojovníků na Golanech a vyjmutí ze seznamu teroristických organizací.

Velitel fidžijské armády však ve středu prohlašoval, že radikálové od všech svých požadavků upustili. Zdroj z OSN zase řekl agentuře Reuters, že podmínkou An-Nusra bylo zveřejnění videa se zajatci.

Foto: ČTK/AP

Islámští radikálové zadržovali příslušníky OSN z Fidži dva týdny.

Propuštění pomáhal vyjednat Katar, který nedávno také pomohl osvobodit amerického novináře Petera Thea Curtise. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Islámští radikálové dobyli hraniční post v nárazníkovém pásmu na Golanech minulý měsíc. Po zajetí mírových sil z Fidži také dva dny obléhali více než 70 Filipínců z mise OSN. Filipíny chtějí své vojáky v říjnu stáhnout. Vystřídat by je mohli Češi.

Nárazníkové pásmo je na Golanech od roku 1974 a jeho ostrahou je pověřeno 1223 členů mezinárodní pozorovací mise UNDOF. K dispozici mají lehké zbraně určené k obraně. Izrael obsadil syrské Golany ve válce v roce 1967 a později se stáhl jenom z části.

Reklama

Související články

Izraelského chlapce zabila palba ze Sýrie

Patnáctiletý izraelský mladík zemřel v neděli na okupovaných Golanských výšinách. Zabila ho palba zpoza syrské hranice. Střela zasáhla nákladní auto, ve kterém...

Výběr článků

Načítám