Hlavní obsah

Palestinci podmiňují příměří ukončením blokády Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gaza
Aktualizováno

Palestinský premiér Rami Hamdalláh při jednání s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem podle BBC řekl, že součástí jakékoli dohody o příměří musí být ukončení blokády pásma Gazy. Izrael podmiňuje příměří ukončením ostřelování židovského státu raketami vypalovanými palestinskými radikály z pásma.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelské dělostřelectvo ostřeluje Pásmo GazyVideo: Reuters

 
Článek

Hamdalláh, který stojí v čele koaliční vlády palestinských hnutí Hamás a Fatah, řekl, že je nutné ukončit cyklus neutuchávajícího strádání Palestinců: „Požadujeme spravedlnost pro náš lid, který je každý den po 47 let pod izraelskou okupací. Nastal čas ukončit tuto agresi, nastal čas ukončit obklíčení.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pásmo Gazy se proměnilo ve válečnou zónuVideo: Reuters

Když se v pásmu Gazy v roce 2007 chopil moci radikální Hamás, Izrael a Egypt uplatnily blokádu pásma, kam se nesmí dodávat řada produktů.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Při náletu poničená mešita v Gaze

Izrael se obává, že je Palestinci využívají především k budování svých ozbrojených složek, které podnikají raketové útoky na Izrael.

Izraelská operace Ochranné ostří, která je odpovědí na poslední vlnu ostřelování židovského státu palestinskými raketami, si podle středečního sdělení ministerstva zdravotnictví v Gaze vyžádala životy 637 Palestinců. Více než 4000 jich bylo zraněno.

Izraelské obranné síly uvádějí, že zabily při náletech a ostřelování nejméně 170 palestinských radikálů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střety mezi palestinskou mládeží a bezpečnostními složkami v HebronuVideo: Reuters

Izraelská armáda v noci bombardovala 20 cílů v palestinském pásmu Gazy. Zahynulo podle ní dalších 20 palestinských radikálů a armáda přišla o další dva vojáky. Izrael ztratil 31 svých občanů.

Podle OSN je v uprchlických táborech nyní 118 300 Palestinců.

Reklama

Výběr článků

Načítám