Hlavní obsah

Přeběhlík podal svědectví o krutých praktikách Islámského státu

Novinky, hop

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radikální sunnité z organizace Islámský stát (IS) ovládají obyvatele v oblastech, které jsou pod jejich kontrolou, terorem. Mnozí se snaží uprchnout. Reportérovi stanice BBC Paulu Woodovi se podařilo s jedním z nich udělat rozhovor.

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu v Iráku a v Levantě na přehlídce

Článek

„Brutalita islamistů vyděsila každého, moje rodina, bratranci, sourozenci, všichni jsou stále tam. Pokud nedosáhnou na mne a odhalí mě, mohou chytit je.“ Muž, který je na útěku nemůže být jmenován právě proto, že by ohrozil svoji rodinu. Organizace se totiž nedá jen tak opustit.

Během rozhovoru na syrsko-turecké hranici byl nervózní, než začalo interview, znovu se ujišťoval, že jeho jméno se nikde neobjeví. Zabalený v kaftanu se na kameru rozpovídal o tom, jak vypadá každodenní život v obsazených oblastech.

Foto: Stringer, Reuters

Bojovníci ISIL v ukořistěném humvee

Kdo je proti zemře

„Pokud jste proti nám, budete zabiti. Pokud jste s námi, budete spolupracovat. Podřídíte se ve všem a kdykoliv a za každých okolností,“ shrnul taktiku islamistů.

Muž původně bojoval proti režimu Bašára Asada, celý jeho kmen se v průběhu bojů připojil k IS, takže se přidal také. Na začátku i věřil v myšlenku Islámského státu (dříve Islámský stát v Iráku a Levantě - ISIL)

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu ukazují ukořistěnou techniku včetně raket.

Jeho první rozkazy jako bojovníka IS bylo zúčastnit se kurzu islámského práva šaría. „Neučí principy islámu, učí principy jejich Islámského státu, ukazují jen ten druh islámu, který chtějí.“

„Snaží se zasáhnout srdce, ne mysl. Chtějí lidi rozvášnit a vytvořit v nich zápal pro jejich věc. Proto se k nim přidávají hlavně mladí, těm se dá vymýt mozek daleko snadněji. To je první část tréninku, druhá je vojenský výcvik.“

Nejdřív cukr a pak bič

„V Sýrii se nejdříve snažili přitáhnout lidi svojí dobrotou, museli je přitáhnout co možná nejrychleji, Věděli, že trpí pod nadvládou Bašára Asada a jeho režimu. Jakmile se jim toto podařilo, rychle změnili svoje chování. Začali být krutí, lidé měli jen dvě možnosti. Být s nimi nebo proti nim.“

V každém městě, které IS ovládlo, zavedlo velmi konzervativní formu práva šaría. Muži musí mít vousy a ženy musí být celé zahalené, vše je tvrdě vynucováno. Věří v doslovné dodržování koránu. „ Co je proti jejich smýšlení, je zakázáno, kdokoliv se tomuto právu postaví, je zabit.“

První veřejné vystoupení abú Bakra Bagdádího

Jeden člen týmu BBC Panorama, mluvil se ženou, které byla napadena vojákem IS poté, co jí na ulici koukalo několik centimetrů kalhot. Voják, který ji napadl, byl Egypťan. „To je další taktika IS, nechávají patrolovat ve městech vojáky z jiných zemí. Nikoho tam potom nešetří,“ dodal uprchlík.

Vůdce Islámského Státu Abů Bakr Bagdádí se prohlásil za chalífa a žádal všechny muslimy na celém světě, aby mu přísahali věrnost.

Mezitím se snaží v oblastech, které jsou pod jeho kontrolou zlepšovat úroveň života. Opravují se elektrická vedení a odstraňují následky bojů. Takto se snaží zvýšit oblíbenost IS.

Foto: repro Twitter

Mapa zveřejněná na sociální síti Twitter ukazuje území, která mají islamisté z ISIL v plánu dobýt a spojit do jednotného islámského chalífátu.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Vzbouřenci ve Fallúdži

Reklama

Výběr článků

Načítám