Hlavní obsah

Proti džihádistům v Iráku zasáhne Írán, USA nemají nic proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán/Bagdád/New York

Írán vyslal už ve středu do sousedního Iráku dva prapory obávaných Íránských revolučních gard o počtu 150 lidí, uvedl v pátek Wall Street Journal s odvoláním na íránské bezpečnostní zdroje. Údajně se již zapojily do bojů o Mosul, který obsadili sunnitští radikálové z organizace ISIL. Írán zvažuje i vyslání dalších sil a objevují se dokonce i zprávy o jeho spolupráci s USA v boji proti terorismu.

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu v Iráku a v Levantě na hlídce v Tikrítu

Článek

”Můžeme spolupracovat s Američany a ukončit toto povstání na Blízkém východě. Máme velký vliv v Iráku a dalších zemích,” citoval svůj íránský zdroj Reuters. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jen Psakiová řekla na adresu Íránců: „Povzbuzujeme je, aby hráli v Iráku konstruktivní roli.“

Írán vyslal dva prapory revolučních gard do Iráku už ve středu. Přesunuly se tam z íránských provincií Urumija a Lorastán. Irácký ministr zahraničí Hošjár Zibarí však nasazení Íránců nepotvrdil: „Nic o tom nevím. Teď jsem v Londýně.“

Íránci zvažují zapojit do boje až 10 tisíc mužů

Írán podle zdroje WSJ zvažuje přesunout do Iráku dvě brigády a ze Sýrie své dobrovolníky bojující na straně vojsk prezidenta Bašára Asada, jestliže počáteční posily nebudou stačit. Celkem by mohlo jít až o deset tisíc vojáků. Fox News tvrdí, že nabídka padla při čtvrteční schůzce íránského divizního velitele Kásema Sulejmáního s iráckým premiérem Núrím Málikím.

Měly by bránit Bagdád a svatá šíitská města Karbalu a Nadžáf, uvedl vrchní velitel policie Ismail Ahmadímoghadam, protože džihádistický Islámský stát v Iráku a v Levantě (ISIL), který tento týden dobyl Mosul a Tikrít, hrozil právě útokem na zmíněná svatá města.

Revoluční gardy z pohraničních oblastí mají velké zkušenosti s guerillovou válkou, neboť několikrát potlačovaly povstání v těchto oblastech.

Írán současně uvedl do stavu pohotovosti své jednotky na hranicích, protože sunnitští radikálové z ISIL se dostali na vzdálenost sta kilometrů od íránských hranic a v noci na pátek postoupili na východ. Iráčané s ním většinou ani nebojují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám