Hlavní obsah

Džihádisté v Sýrii hromadně popravují, armáda zase ve velkém bombarduje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Syrské bojiště je místem hromadných poprav prováděných islamistickými radikály napojenými na organizaci Al-Káida. Bombardování civilních čtvrtí má zastrašit obyvatelstvo. V Radě pro lidská práva v Ženevě to uvedli komisaři OSN, informoval v úterý server BBC.

Foto: Hosam Katan, Reuters

Válkou zničené město Halab

Článek

Komise oznámila, že na severu Sýrie zkoumala několik masových hrobů, které spojuje s působením radikálů z organizace Islámský stát v Iráku a v Levantě, napojené na Al-Káidu. Radikální islamisté podle vyšetřovatelů „uskutečnili masové popravy zajatců“.

Mimo jiné okupovali v lednu dětskou nemocnici v Halabu, kde věznili své zajatce. Před nemocnicí zřídili popraviště.

Bombardování během mírových rozhovorů

Komise současně obvinila syrskou vládu z navýšení počtu útoků barelovými bombami, tedy sudy naplněnými výbušninami a hřebíky s mimořádně ničivými účinky.

Armáda bomby shazovala i během lednové mezinárodní konference v Ženevě. Vzdušné údery jsou podle mínění vyšetřovatelů často vedeny proti nevojenským cílům a slouží k zastrašování civilního obyvatelstva.

Komise rovněž upozornila na nedostatek jídla, vody, lékařské péče a elektřiny, který sužuje celou zemi. Lidé v obležených místech a věznicích podle zprávy umírají hlady.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Brazilský diplomat a právník Paulo Sérgio Pinheiroj, který komisi vede, ohlásil, že vyšetřovatelé identifikovali další lidi podezřelé z páchání válečných zločinů a jejich jména připojil na už dříve vytvořený seznam. Jsou mezi nimi i šéfové různých syrských zpravodajských služeb.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám