Hlavní obsah

Ženevská konference o Sýrii se hroutí, opozice s vládou nebude jednat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva
Aktualizováno

Ženevská mezinárodní mírová konference o Sýrii krachuje už první den. Syrská opozice totiž odmítla i zprostředkovaná jednání se zástupci režimu prezidenta Bašára Asada. Zmocněnec OSN pro Sýrii Lachdar Brahímí bude s delegacemi jednat separátně.

Foto: Mohamed Nureldin Abdallah/Files , Reuters

Zmocněnec OSN pro Sýrii Lachdar Brahímí

Článek

Opozice v pátek oznámila, že se nesejde s delegací vedenou syrským ministrem zahraničí Valídem Mualimem, dokud zástupci vlády nepodepíší závěry ženevského setkání z roku 2012.

Brahímího jednání se syrskou vládní delegací bylo krátké. Syřané pohrozili odjezdem ze Ženevy, jestli se do soboty nezačne "opravdu" jednat

Účastníci tehdejší konference, mezi nimiž nebyli aktéři konfliktu, se tehdy dohodli, že v Sýrii bude ustavena přechodná vláda. „Požádali jsme zmocněnce OSN, aby se zástupci režimu podepsali pod závěry první ženevské konference. Nesejdeme se s nimi, dokud to nepodepíší,” sdělil zdroj.

Jsou to opravdu Syřané stejně jako já? Jak tady mohou jen tak sedět a bránit ten zabijácký režim? Jak je to možné?
Haísám Málí, člen Syrské národní rady

Problémy se objevily už ve čtvrtek, kdy opozice odmítla zasednout se zástupci režimu u jednoho stolu. Člen Syrské národní rady (SNC) Haísám Málí tvrdil, že opozice ještě není připravena jednat s představiteli režimu u jednoho stolu.

Málí, který je dlouhodobým Asadovým oponentem a strávil mnoho let v syrských věznicích, přiznal, že pro něj nebylo jednoduché ani to, když ve středu seděl s Asadovými lidmi v jedné místnosti během zahájení předběžných jednání.

„Díval jsem se na ně a myslel jsem si: Jsou to opravdu Syřané stejně jako já? Jak tady mohou jen tak sedět a bránit ten zabijácký režim? Jak je to možné?”

Brahímí by měl proto při pátečních jednáních přecházet z jedné místnosti do druhé.

Nesmiřitelné postoje

Obě strany sporu nadále hrozí tím, že rozhovory opustí. Během přípravných setkání v Montreux na páteční konferenci v Ženevě, která by měla trvat asi týden,  zazněla z obou táborů velmi ostrá vyjádření. Opozice obvinila Bašára Asada z válečných zločinů, šéf syrské diplomacie naopak o povstalcích prohlásil, že znásilňují mrtvé ženy a jedí lidské orgány.

Syrská vláda dala dopředu najevo, že nechce debatovat o odstoupení Asada, opozice zase vyhrožuje, že ve Švýcarsku nezůstane, když Asadova rezignace nebude základem jednání.

Na čem se bude možné během nynějších rozhovorů shodnout, není zatím jasné. Brahímí si je vědom toho, že jednání budou velmi komplikovaná. Má ale prý určité náznaky, že obě delegace jsou připraveny jednat alespoň o případné výměně vězňů, o lokálním příměří či o umožnění přístupu humanitárním organizacím do oblastí zasažených konfliktem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám