Hlavní obsah

Kvůli Zemanovu výroku si Liga arabských států povolala českého velvyslance

Aktualizováno

Liga arabských států (LAS) odsoudila výroky českého prezidenta Miloše Zemana o stěhování českého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Vyzvala k povolání českého velvyslance v Káhiře do tamního sídla ligy, aby mu vysvětlila nebezpečí podobných výroků.

Foto: Tomáš Tománek, ČTK

Prezident Miloš Zeman v úterý před vchodem do chrámu Dominus flevit v Izraeli.

Článek

O reakci LAS informovala ve středu agentura AP. Liga považuje Zemanův výrok o stěhování českého velvyslanectví za porušení mezinárodních rezolucí a práv Palestinců.

Na svém středečním mimořádném jednání Liga rovněž pověřila generálního tajemníka Nabíla Arabího, aby v této věci podal stížnost k Evropské unii. O názorech českého prezidenta chce LAS hovořit na bruselském jednání s EU naplánovaném na 6. listopadu. Liga rovněž ve svém prohlášení ukládá velvyslancům svých členských zemí v Česku, aby tam věc vysvětlovali.

Český prezident před nedávnem vyslovil návrh přesunout ambasádu ČR z Tel Avivu do Jeruzaléma. Na to zareagovala Organizace pro osvobození Palestiny, podle člena jejího výkonného výboru Saíba Irikáta takový návrh narušuje mírový proces mezi Izraelem a Palestinou. [celá zpráva]

Hrad oficiální zprávu nedostal

Palestinci podle Zemana musejí okamžitě uznat Izrael jako židovský stát a zříci se požadavku na návrat na území Izraele.

Právě Palestinci si část Jeruzaléma nárokují jako hlavní město svého budoucího státu. Kvůli jeho nevyjasněnému statusu má drtivá většina zemí svá velvyslanectví v Tel Avivu. Na okraji svatého města má ambasády jen Paraguay a Bolívie. Například Itálie nebo Spojené státy ale mají v Jeruzalémě své konzuláty.

Zeman v pondělí během návštěvy Izraele svá slova korigoval s tím, že by „stěhování ambasád přicházelo v úvahu až po skončení mírového procesu“.

„Oficiální zpráva o předmětné věci nám nebyla předána,“ reagovala ve středu na informaci o reakci LAS mluvčí Hradu Hana Buianová. „Dokud neobdrží oficiální stanovisko od LAS, nebude prezident nic komentovat,“ řekla Burianová před návratem prezidentské delegace z návštěvy Izraele.

Netanjahu by poskytnul svůj dům 

Izraelský deník Maariv ve středu napsal, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu prý při setkání se Zemanem navrhl, že by poskytnul pro české velvyslanectví vlastní dům. „Jsem připraven nabídnout můj osobní dům jako sídlo této ambasády,” citoval list Netanjahua.

Zeman mu prý připomenul, že nabízel přesun zastupitelského úřadu už před několika lety, kdy stál v čele izraelské vlády Ehud Olmert. Ten to tehdy odmítl s tím, že v Jeruzalému není dostatek prostoru. Maariv k tomu napsal, že Olmert nechtěl v době tehdejších mírových rozhovorů dráždit Palestince. Maariv rovněž soudí, že stěhování ambasády je nyní vlivem komplikované politické situace, která vládne v Praze, nemožné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám