Hlavní obsah

Pojí nás opravdové přátelství, řekl Zeman v Izraeli

Novinky, Jiří Ovčáček
Jeruzalém
Aktualizováno

Český prezident Miloš Zeman se v pondělí v Jeruzalémě setkal se svým izraelským protějškem Šimonem Peresem. Zopakoval svůj nekompromisní postoj k terorismu a zdůraznil, že ČR a Izrael pojí silné přátelství.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman byl v Peresově rezidenci v Jeruzalémě přijat s nejvyššími poctami. V projevu na úvod jednání český prezident zdůraznil nutnost boje s terorismem. „Boj s mezinárodním terorismem není věcí dvou zemí, ale všech civilizovaných zemí,“ řekl Zeman. Dodal, že s teroristy se podle něj nevyjednává.

„Je to setkání přátel,“ hodnotil schůzku se Zemanem Peres. Český prezident mu přisvědčil se slovy, že jde o opravdové přátelství. „To není politologická fráze,“ zdůraznil Zeman.

Jednání obou prezidentů ale muselo být o pár chvil později přerušeno, protože Peres musel narychlo odjet za umírajícím rabínem Ovadiou Josefem (93 let). Jejich jednání bude po vzájemné dohodě pokračovat odpoledne.

Prezident Miloš Zeman je v Izraeli na několikadenní návštěvě. Na programu má mimo jiné ještě setkání s předsedou vlády Benjaminem Netanjahuem nebo návštěvu památníku holokaustu Jad vašem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám