Hlavní obsah

Lékaři bez hranic: V Sýrii zemřelo 350 lidí, příznaky ukazují na chemické látky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Organizace Lékaři bez hranic v sobotu potvrdila 355 mrtvých, kteří podle syrské opozice zemřeli ve středu při údajném útoku chemickými zbraněmi. Povstalci tvrdí, že zahynulo až 1700 lidí. V nemocnicích bylo podle Lékařů bez hranic ošetřeno zhruba 3600 pacientů s příznaky, které mohou ukazovat na otravu. Organizace ale podle BBC použití chemických zbraní výslovně nepotvrdila.

Foto: Reuters

Opozice tvrdí, že za smrt stovek lidí může plyn.

Článek

Oznámení organizace Lékaři bez hranic je prvním nezávislým potvrzením počtu obětí incidentu, který se odehrál na okraji metropole Damašku ve středu ráno. Režim prezidenta Bašára Asada a rebelové se z odpovědnosti za útok navzájem obviňují.

"Armádní hrdinové vstupují do tunelů teroristů a viděli chemické látky," uvedla v sobotu syrská státní televize. Někteří vojáci, kteří se do zásahu na damašském předměstí Džúbar zapojili, prý ohlásili dýchací potíže.

Opoziční Syrská národní koalice v dnešním prohlášení popřela použití chemických zbraní a označila tvrzení Asadova režimu za "zoufalý pokus odvést pozornost od jeho opakovaných a systematických zločinů proti syrským občanům".

Podle prohlášení nevládní organizace Lékaři bez hranic zemřelo od středy v nemocnicích 355 lidí, u nichž se projevily neurotoxické příznaky, které výrazně ukazují na "masivní působení chemických látek".

OSN chce incident prověřit

Do Damašku v sobotu přicestovala vysoká představitelka OSN pro odzbrojení Angela Kaneová, která chce syrskou vládu přimět, aby inspektorům světové organizace povolila přístup do oblasti údajného chemického útoku. Experti OSN do Sýrie přiletěli již před týdnem, aby prověřili dřívější případy údajných chemických útoků, ze kterých se obě bojující strany navzájem obviňují.

Ve světě sílí požadavek urychleného vyšetření středečního útoku u Damašku. Zpravodajské agentury USA a amerických spojenců podle médií ale již dospěly k předběžnému závěru, že syrská armáda nervový plyn použila. Světoví politici jsou nicméně rozděleni v názoru na viníka a odpovědnost připisují oběma stranám konfliktu.

Občanská válka v Sýrii, která vypukla v březnu 2011, si už vyžádala životy odhadem více než 100 000 lidí. Před boji utekly ze země již dva miliony lidí, polovina z nich jsou děti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám