Hlavní obsah

Izraelec u Zdi nářků bůhvíproč zakřičel Alláhu akbar, ochranka ho zastřelila

Jeruzalém

Na nejposvátnějším místě judaismu zastřelil v pátek ráno člen ostrahy 46letého muže, který z neupřesněných důvodů v odpočinkové místnosti při Zdi nářků začal arabsky křičet Alláhu akbar (Bůh je velký) a vytahovat něco z kapsy. Strážce ho považoval za nebezpečného palestinského radikála a začal střílet.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zasahuje u Zdi nářků v JeruzalémuVideo: Reuters

 
Článek

Incident se udál okolo 7.40 hodin místního času, tedy v době ranních modliteb, jichž se účastnily stovky věřících, uvedl server Haaretz. Policejní mluvčí Micky Rosenfeld potvrdil, že bylo vypáleno několik výstřelů z pistole.

Foto: Jiří Roškot, Právo

Jedním z nejrušnějších míst v centru starého města je legendární Zeď nářků. I když jde o židovské posvátné místo, své modlitby tu vyslovují i poutníci a návštěvníci jiných vyznání.

Záchranáři se pokoušeli těžce zraněného muže resuscitovat, ale ten po chvíli zemřel. Nikdo jiný zraněn nebyl. Po ohledání těla vyšlo najevo, že zastřeleným nebyl palestinský extremista, nýbrž izraelský Žid. Proč křičel arabský slogan, není jasné. Svědek ale popsal, že se muž častěji choval výstředně.

Policie incident vyšetřuje. Okolí Zdi nářků bylo pro veřejnost dočasně uzavřeno.

Zeď nářků, v židovské kultuře označovaná jen jako Západní zeď, je nejposvátnějším místem Židů. Je pozůstatkem velkého starověkého chrámu, který v roce 70 n. l. zničili Římané. Na vrcholu Chrámové hory, kde stával, jsou nyní posvátná místa islámu, mešity Al-Aksá a Skalní dóm, což z ní činí také třetí nejposvátnější místo pro muslimy po Mekce a Medíně. Tato oblast je proto z bezpečnostního hlediska velice citlivá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám