Hlavní obsah

Chávez se jednou vrátí spolu s Ježíšem, kondoloval Ahmadínežád

Novinky, rei

Pozornost upoutal ve středu kondolenční list íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda do Venezuely. Ahmadínežád v něm mimo jiné přirovnal zesnulého venezuelského prezidenta Huga Cháveze k Ježíši Kristu, informoval list International Herald Tribune.

Foto: Profimedia.cz

Prezidenti Mahmúd Ahmadínežád a Hugo Chávez

Článek

„Chávez je jméno, které znají všechny národy a které nám připomíná čistotu, laskavost, odvahu, hrdinství, lásku a oddanost lidem a neúnavnou službu lidem, zvláště chudým a těm, které poznamenal kolonialismus a imperialismus,“ napsal Ahmadínežád.

„Nepochybuji o tom, že se vrátí spolu se všemi spravedlivými lidmi, prorokem Ježíšem a jediným následníkem spravedlivých, dokonalým člověkem,“ dodal íránský prezident.

Posledně jmenovaným myslel skrytého či posledního imáma, dvanáctého potomka proroka Mohameda, jehož šíité chovají v úctě. Imám Mohamed Mahdí al-Muntazar podle nich svět v devátém století opustil jen dočasně a vrátí se v jiného podobě, aby lidstvo spasil.

Ahmadínežád rovněž poznamenal, že nemoc, na kterou Chávez zemřel, byla „podezřelá“. Také venezuelský viceprezident Nicolás Maduro naznačil, že Chávezova rakovina je dílem nepřítele. [celá zpráva]

Chávez a Ahmadínežád k sobě měli blízko, spojoval je zejména antagonismus vůči USA.

Venezuelský prezident zemřel v úterý na následky rakoviny. Podle původních zpráv byly příčinou smrti dýchací potíže po poslední operaci, kterou Chávez podstoupil. Velitel prezidentovy ochranky však uvedl, že Chávez zemřel na infarkt. [celá zpráva]

Státní pohřeb se uskuteční v pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám