Hlavní obsah

Izraelci v tichosti píchali přistěhovalkyním z Afriky antikoncepci

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský stát přiznal, že ovlivňoval porodnost u židovských přistěhovalců z Etiopie, jejichž ženám lékaři bez jejich vědomí injekcemi pravidelně aplikovali antikoncepci. Ministerstvo zdravotnictví přikázalo gynekologům, aby s praxí skoncovali, informoval server deníku Haaretz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Říkali nám, že je to očkování. Podstupovaly jsme to každé tři měsíce. Říkaly jsme, že to nechceme,“ řekla deníku jedna z žen. Podle některých zpráv byla ženám násilím antikoncepce aplikována už v azylových táborech na etiopském území. Izraelci jim údajně podávali hormonální antikoncepční prostředek Depo Provera.

Haaretz upozornil, že někteří rabíni v Izraeli zpochybňují židovský původ tzv. falašů, tedy judaistické komunity z Etiopie, která do Izraele směřuje od 80. let minulého století, kdy jim to povolil zákon. Rovněž izraelský premiér Benjamin Netanjahu loni varoval, že ilegální přistěhovalci z Afriky ohrožují „status židovského a demokratického státu“.

Izraelské úřady praxi s aplikováním hormonálních injekcí bez vědomí a svolení žen přiznaly až poté, co se o věc začal zajímat jeden investigativní novinář, jehož pozornost upoutal prudký propad porodnosti v komunitě z Etiopie.

Reklama

Výběr článků

Načítám