Hlavní obsah

Syrské vládní jednotky vypálily sunnitskou vesnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrské vládní jednotky za podpory obrněných vozidel v neděli obsadily povstaleckou sunnitskou vesnici Tamaná západně od opoziční bašty Hamá. Podle aktivistů citovaných agenturou Reuters při akci zabili sedm civilistů včetně čtyř žen, desítky lidí zatkli a zapalovali domy.

Foto: Reuters

Protivládní demonstrace v Sýrii

Článek

"Nad vesnicí byl vykonán kolektivní trest. Více než polovina tamních domů byla spálena. Několik lidí bylo zabito při zatýkání, zbytek při palbě," citoval Reuters z prohlášení Syrské organizace pro lidská práva.

Podle aktivistů zaútočili na Tamaná už v pátek členové milicí šabíha, které jsou loajální prezidentovi, ze sousední alávitské vesnice Azizíja. Při střelbě na účastníky páteční demonstrace proti Asadovi zabili milicionáři dva mladé lidi z Tamaná, což napětí mezi oběma vesnicemi ještě vyhrotilo.

Odpůrci režimu uvedli, že vesnice byla dějištěm častých demonstrací proti Asadovi. Stala se jednou z desítek obcí, které byly vypáleny od doby, kdy Asadovy síly dostala pod kontrolu povstalecká města Hamá a Homs.

Mrtví jsou hlášeni také ze sousední provincie Homs, z okolí Damašku, a z provincií Idlib a Dará. Tam bylo při střetech vojáků s povstalci zabito také pět příslušníků armády, v provincii Dajr az-Zaur zabily vládní síly jednoho dezertéra.

Celkem si nedělní zásahy vládních sil v Sýrii vyžádaly 23 mrtvých, z toho 16 civilistů.

Konflikt v Sýrii hrozí přeskočit i do sousedních zemí. V libanonském Tripolisu se střetli tamní stoupenci syrského prezidenta Bašára Asada s jeho odpůrci, zabiti byli dva lidé, voják a civilista.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám