Hlavní obsah

Írán přiznal, že je schopen vyrobit jadernou zbraň

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán v sobotu poprvé přiznal, že má potřebné znalosti i vědeckou kapacitu pro výrobu jaderných zbraní. Uvedl to v noci na sobotu významný íránský poslanec Gholamrézá Mesbahí-Mokadam s tím, že se touto cestou Teherán nevydá. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Íránská novinářka v jaderném zařízení v Búšehru

Článek

Gholamrézá Mesbahí-Mokadam řekl v rozhovoru na webových stránkách íránského parlamentu icana.ir: „Írán má vědecké a technické kapacity vyrábět jaderné zbraně, ale nikdy si tuto cestu nezvolí.“

Sdělil, že Írán může snadno produkovat vysoce obohacený uran, který je zapotřebí k výrobě jaderné bomby.

Gholamrézá Mesbahí-Mokadam je poslanec, ale není členem vlády, z čehož se vyvozuje, že jeho vyjádření nereprezentuje vládní postoj.

Sporný íránský jaderný program

Západ v čele se Spojenými státy obviňuje Írán, že se snaží dosáhnout vlastní výroby jaderných zbraní. Írán proto čelí stále tvrdším ekonomickým sankcím. [celá zpráva]

Spekuluje se, že Izrael chystá útok na íránská jaderná zařízení. [celá zpráva]

Teherán obvinění popírá a trvá na tom, že jeho jaderný program je mírový.

Nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí opakovaně uváděl, že jeho země neusiluje o výrobu jaderných zbraní, protože jsou „nebezpečné, zhoubné a nepoužitelné“.

Prezident Mahmúd Ahmadídežán dodal, že kdyby se Írán rozhodl pro jaderné zbraně, řekne to otevřeně.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Íránská jaderná zařízení

Írán je schopen uran obohatit na 20 procent. Ohlásil, že už vyrobil první dávku jaderného paliva. [celá zpráva]

Podle expertů je ale takto obohacený uran už relativně snadné obohatit v centrifugách na 90 procent potřebných pro jaderné zbraně.

Na ropu a plyn bohatý Írán tvrdí, že rozvíjí jaderný program, aby zemi do budoucna zajistil energeticky. Odmítl však ukončit své aktivity v oblasti obohacování uranu výměnou za moderní lehkovodní reaktor, který ale neumožňuje produkovat štěpný materiál, jenž se dá použít i vojensky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám