Hlavní obsah

V Sýrii útočí teroristé z al-Káidy, tvrdí američtí experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Bagdád

V syrském hlavním městě v sobotu zastřelili brigádního generála Isu Cholího, který stál v čele vojenské nemocnice. Zabili jej tři ozbrojení muži, když odcházel z domova na sever města. Syrské úřady útok připsali ozbrojeným teroristů. I podle USA ale v Sýrii působí členové al-Káidy, kteří stáli za dvěma atentáty v Damašku a explozí v Halabu.

Foto: Reuters

Jedna ze zničených budov v syrském Homsu

Článek

Generál a zkušený ortoped byl zabit ráno. Podrobnosti k útoku nebyly zveřejněny, ale byl ukázán záběr zkrvaveného těla. Podle BBC je z fotografie patrné, že generál byl střelen do krku.

Útok v Damašku je první během jedenáct měsíců dlouhé vzpoury odpůrci režimu prezidenta Bašára Asada, kdy byl zabit v hlavním městě vysoký důstojník. Vysocí důstojníci už v bojích padli, ale ne v Damašku.

Syrské povstání si skupina na ochranu lidských práv vyžádalo už 7000 životů. OSN přestala nová čísla uvádět, naposled zmiňovala 5400. Vláda přiznala smrt 2000 vojáků a policistů

Atentáty al-Káidy naplánoval Zavahrí

Smrt generála podporuje tvrzení syrských úřadů, že v zemi operují teroristé. Uvádějí to i američtí experti, citovaní listy vydávanými skupino McCLatchy Newspapers. Podle nich jsou páteční exploze v syrském městě Halabu a dva nedávné atentáty v metropoli Damašku dílem irácké odnože teroristické sítě al-Káida.

Všechny tři atentáty v Sýrii údajně osobně naplánoval Egypťan Ajmán Zavahrí, který po smrti Usámy bin Ládina převzal velení al-Káidy. Irácká větev této teroristické organizace se údajně zaměřila na Sýrii v okamžiku, kdy Asad zahájil tažení proti bouřící se opozici a začal potlačovat s použitím násilí pouliční demonstrace v syrských městech.

Všechny tři atentáty v Sýrii údajně osobně naplánoval Egypťan Ajmán Zavahrí, který po smrti Usámy bin Ládina převzal velení al-Káidy. Irácká větev této teroristické organizace se údajně zaměřila na Sýrii v okamžiku, kdy Asad zahájil tažení proti bouřící se opozici a začal potlačovat s použitím násilí pouliční demonstrace v syrských městech.

Experti varují, že přítomnost al-Káidy v Sýrii zvyšuje nebezpečí, že extrémně orientované militantní skupiny si syrské lidové povstání přivlastní. Akce Al-Káidy zároveň komplikují úsilí Západu odstranit od moci syrského prezidenta Bašára Asada.

Irák vazby potvrdil

Úřadující irácký ministr vnitra Adan Assadí v sobotu v Bagdádu řekl agentuře AFP, že bojovníci islámské svaté války pašují z Iráku do Sýrie zbraně určené syrské opozici. "Máme informace od našich zpravodajských služeb, že několik bojovníků iráckého džihádu bylo v Sýrii. Kromě toho jsou pašovány zbraně do této země," řekl Assadí, který spravuje oficiálně neobsazený úřad iráckého ministra vnitra.

Irák, kde vládnou šíité, podporuje Asada, protože se bojí, že po jeho pádu by v zemi vládli sunnité. To by povzbudilo sunnity v Iráku.

Akce al-Káidy

Při výbuchu v Halabu v pátek zahynulo 28 lidí a 235 dalších osob bylo zraněno. Syrský režim z útoku v Halabu obvinil opozici a "teroristy" financované a inspirované ze zahraničí.[celá zpráva]

Opoziční síly naopak považují exploze za provokaci vládních vojsk, která prý chtějí zdiskreditovat odpůrce režimu a získat důvod k dalším krvavým represím. Syrská osvobozenecká armáda ale tvrdí, že v té době operovala v oblasti a útočila na armádní základny, za výbuchy však podle svých slov nestojí.

Při prosincovém pumovém útoku v Damašku, kde vybuchla trhavina ukrytá v automobilu před sídlem syrské rozvědky, zahynulo přes 40 lidí. Lednový útok v témže městě si vyžádal 26 mrtvých a desítky zraněných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám