Hlavní obsah

Jaderné vědce vraždí íránská opozice s podporou Mossadu

Za vraždami íránských jaderných vědců stojí Lidová organizace íránských mudžáhidů (PMOI), která figurovala na teroristických seznamech EU a USA. Mudžáhidi mají finanční a materiální podporu Izraele, který je na akce také připravuje. Podezření oficiálních míst v Íránu poprvé anonymně potvrdili američtí představitelé pro televizi NBC.

Foto: Profimedia.cz

Při posledním útoku přišel o život zástupce ředitele jaderného zařízení Natanz. Útočníci mu na auto umístili magnetickou bombu.

Článek

PMOI byla utvořena v roce 1965 s cílem nahradit vládu íránského Šáha Pahlavího. Vzniklo i její ozbrojené křídlo, které je v současnosti v exilu. Organizace se veškerých vojenských aktivit veřejně vzdala v roce 2001. V minulosti byla viněna ze zabití amerických vojáků a podílu na přepadení americké ambasády v Teheránu. Také v Evropě byla donedávna považována za teroristickou organizaci, ze seznamu byla ale v roce 2009 vyškrtnuta.

Za posledních pět let přišlo násilně o život pět íránských jaderných vědců. Při posledním útoku z ledna zemřel Mustafá Ahmadí Rošán. Dvojice mužů na motocyklu se přiblížila k jeho autu, umístila na něj malou magnetickou bombu, která vybuchla krátce poté, co odjeli. Bomba soustředila veškerou sílu na automobil, okolí výbuchem škodu neutrpělo. Rošán byl zástupcem ředitele střediska pro obohacování uranu v Natanzu, kde je na 8000 centrifug.

Loni při pumových útocích v Teheránu zemřeli dva další jaderní věci. Při jednom byl zraněn i nynější šéf íránské organizace pro atomovou energii Ferejdún Abbásí Davání.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Íránská jaderná zařízení

Hlavním podezřelým je Izrael

Íránská vláda nikdy neměla pochybnosti o tom, kdo za vraždami stojí – izraelská tajná služba Mossad a PMOI. Nyní to poprvé pod podmínkou anonymity potvrdili dva pracovníci americké vlády.

„Vaše podezření jsou správná,“ řekl reportérům NBC jeden z nich. Všichni oslovení američtí představitelé pak odmítli, že by USA měly na atentátech podíl.

Izrael se k nařčením nevyjadřuje, íránští mudžáhidi tvrdí, že s akcemi nemají nic společného.

„Jejich vztah je velmi spletitý a těsný. Izraelci mudžáhidy platí, někteří (íránští) agenti poskytují Izraeli informace. A ti rekrutují a také zajišťují logistickou podporu,“ tvrdí Mohammad Džavád Larídžání, přední poradce íránského nejvyššího duchovního, ajatolláha Alího Chameneího.

Mossad podle jeho slov útočníky také cvičí. V jednom případě podle něj vytvořil i repliku domu jaderného vědce, na níž se útočníci učili poznat prostředí. Larídžání své tvrzení zakládá především na informacích od vyslýchaného muže, jemuž se na konci předloňského roku pumový útok nevyvedl.

Izrael a západní země se obávají, že otevřeně nepřátelský íránský režim usiluje o jadernou bombu a chtějí po Teheránu, aby jaderný program ukončil nebo omezil. Ten to odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám