Hlavní obsah

Nejmodernější britský torpédoborec zamíří do Perského zálivu

– Londýn

Británie vyšle do Perského zálivu svou nejmodernější válečnou loď, torpédoborec s označením HMS Daring. Jde o vůbec první misi tohoto plavidla, které britská armáda pořídila v roce 2009, uvedlo britské ministerstvo obrany.

Britský torpédoborec HMS Daring

 
Článek

Torpédoborec s dosud nejpropracovanějším radarovým systémem na světě začne v zálivu operovat krátce poté, co Írán několikrát pohrozil blokádou Hormuzského průlivu, který je důležitou námořní tepnou pro dopravu ropy.

Průliv leží mezi Íránem a Ománem a prochází jím 40 procent zásilek ropy do Japonska, USA a západní Evropy. Íránský viceprezident Mohammad Rezá Rahímí koncem loňského prosince pohrozil, že Teherán tuto tepnu uzavře, pokud budou uvaleny sankce na íránský export této suroviny.

Mezinárodní varování

Spojené státy, které sankce iniciují, vzkázaly Íránu, že uzavření této klíčové mořské cesty nebudou tolerovat. Ve čtvrtek Íránce varovala také Británie. Její ministr obrany Philip Hammond prohlásil, že blokáda by byla nelegální a neúspěšná a vyvolala by ostrou mezinárodní odezvu.

Britské ministerstvo obrany nyní zdůraznilo, že nasazení torpédoborce s vyhrocenou situací v Perském zálivu nijak nesouvisí. Prý jde o předem dlouho plánovanou operaci, která je „naprosto rutinní“. HMS Daring má nahradit starší britskou fregatu. V pátek Írán oznámil, že chystá v Hormuzském průlivu další vojenské cvičení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám